Cefet#63
Elég nehezemre esik elhinni, hogy egy grafikon felrajzolása bárkinek megérne 375 milló dollárt. Nem tudom pontosan, hogy milyen műszerek vannak a fedélzeten, mi mire való, és mik a korlátaik. Azt viszont el tudom képzelni, hogy a gravitációs anomáliák kiterjedéséből és erősségéből, valamint egy minden eddiginél részletesebb domborzati térképből (csak 25 km lesz a keringési magasság) meg tudják becsülni a mélyben lévő ásványok sűrűségét . Ez pedig már fél siker. Az ipari minőségű gyémánt, éppen nem a legjobb példa, mert abból a földön is van éppen elég. Ha kampós orrú barátaink nem tartanák fenn maguknak a bányászat monopóliumát, akkor sokkal sokkal olcsóbb is lehetne. Ezt most csak kötözködés képpen mondom, értem a lényeget. A mai tecnológiákkal nem lenne kifizetődő egy holdi bánya üzemeltetése. De ez változhat. Nagyobb időtávlatokban gondolkodjatok. Ahogy faterom mondta: az a drága, ami nincs. Márpedig itt a földön hamarosan el fog fogyni sokminden.
Azért csak a magam megnyugtatásaként rákerestem erre a NASA küldetésre, és ezt találtam:
Grail will support NASA's exploration goals as the agency returns humans to the moon by 2020. In 2008, the agency will launch the Lunar Reconnaissance Orbiter, to circle the moon for at least a year and take measurements to identify future robotic and human landing sites. The orbiter also will look for potential lunar resources and document aspects of the lunar radiation environment.
Az utolsó mondatban ott a lényeg. Bár nem ezzel kezdik, de azért leírják.