• halgatyó
    A végtelen hazudozások, tömegmanipuláció és bizalmi válság kora

Ami a 2. hozzászólásba belinkelt filmben a leg-elgondolkodtatóbb, az a korunkra jellemző bizalmi válság. Ennek pedig súlyos okai vannak

A korábbi történelmi korokban a hatalom a fegyverek erejére épített. Ez ma is így van! Ám a mai korban megjelent még egy nagyon fontos támasz a hatalom számára: a tudatbefolyásolás.
    Nem kell itt a távoli jövő feltételezett agymanipulációs technikáira gondolni. A tömegember agyának a befolyásolásához nem kell más, mint a sajtó (írott és elektronikus) teljes ellenőrzése. Ha ez megvalósul, akkor az a néhány ember, aki inkább a saját tapasztalataira épít, nos az sajnos nem tekinthető társadalmi tényezőnek.

Ma az emberek jelentős része megtapasztalta már, hogy mennyire hazug a sajtó nagy része. Az iskolai oktatás színvonala pedig -- hogy finoman fogalmazzak -- inkább csökken, ellentétben a tudomány és technika szárnyaló fejlődésével.
    Emiatt egyre több ember érzi kiszolgáltatottnak magát (az is!), egyre többen érzik teljesen tehetetlennek magukat, egyre többen látják, hogy az eseményeket befolyásolni még egy kicsit sem tudják. Látják, hogy a demokrácia mekkora nagy hazugság, és látják, hogy a szólásszabadság egyfelől egyre korlátozotabb (gondoljunk csak bizonyos történelmi eseményekkel kapcsolatos tagadási törvényekre, meg jelvényviselési tilalmakra, sőt már ruhaviseletet is betiltottak ebben a szép nagy demokráciában csak mert oroszlán van a hátán...)
    Másfelől a szólási szabadság önmagában semmit sem ér. Ha egyetlen ember szónokol, és 100ezer hallgatja, akkor annak van szava. Ha viszont 100ezer ember beszél egyszerre, az pont annyi, mintha senki sem tudna megszólalni (gondoljunk az internetes vitafórumokra, ahol több tízezer hozzászólás van!)

A mai kor sajnos úgy tűnik, hogy egy hanyatló időszak. Az, hogy a hanyatlás visszafordul-e, vagy folytatódik, nos az most hosszabb távon (vagyis 20-30 év és több) megjósolhatatlan.

Azt viszont naponta tapasztaljuk, hogy életminőségünk romlik. És még feltűnőbb a tendencia! Ha az utóbbi 10-20 évben tapasztalt tendenciákat extrapoláljuk, akkor a földi pokol képe rajzolódik ki előttünk.
    Miközben a sajtó szemmeláthatólag valami egészen más képet vetít elénk. És azt is látjuk, hogy sok ember -- azok, akik számára a jövő az elkövetkező 10 percet jelenti, kb. ez a sör élettartama az előttük álló korsóban -- nos ők mindazt komolyan is veszik, és a viták során böfögik vissza azt a sok moslékot, amit a középosztály-ellenes és fejlődés/technika ellenes sajtóból behabzsoltak.

Naponta sokszor tapasztaljuk, hogy mennyire manipulatív, mennyire hazug a sajtó döntő része.

Pár napja valaki belinkelt egy jó filmet, ami a legtöbb mai problémának (vigyázat, NEM az összesnek!) a kiváltó okára mutat rá:

A Pénz Urai (Pénzurak) - The Money Masters , hossza 3óra 29perc 36mp
    http://video.google.com/videoplay?docid=-1509230126993333797&ei=lHlUS5uADIeM2ALD3vXVDg&q=p%C3%A9nzurak#

Le is tölthető, magyar feliratos, a letöltött zip file tartalmazza a feliratokat is külön fileban.
    Ebben a filmben nincs szó a CO2-vel kapcsolatos trükkös csalástömegről, nincs szó a Magyrországon alkalamzott csalásokról, pl. a magánnyuigdíjpénztárak által elkövetett trükkös erőszakos csalásról (Amerikai alkotás, ezért arról az országról szól elsősorban), de szó van benne a vége felé Európa megkopasztásáról is.
    Érdemes végignézni annak is, akinek kevés az ideje. (Én az 3. óra környékén hagytam abba a nézését, amikor a megbocsátásról kezdett papolni... na azt nem bírtam végignézni... én karókat állítanék fel a NewYorktól Alaszkáig vezető autópálya mellett, meg Moszkvától Párizsig, és mindegyiken egy gazember tekergene napokig.. ha rajtam múlna... mint Spartacus idejében vagy Vlad Tepes alatt)