halgatyó#50
Végignéztem a 2. hozzászólásban beágyazott filmet és a további 3 részt is.
Gondolatébresztő!
Csak nem egészen úgy, ahogy eredetileg szánták.
A legfontosabb gondolatokat a következő hozzászólásba szántam, most és itt a filmhez kapcsolódó közvetlen bírálatot szeretném megejteni, és NEM LEHÜLYÉZŐ STÍLUSBAN.
Amit a főszereplő elmond, annak 90%-a nyilvánvaló tévedés. Vagy kifejezett baromság (pl. a felhők a Holdon.... nos, itt majdnem abbahagytam a további filmnézést, mert az időm eléggé szűkös)
A többi 10% viszont meggondoladó.
1.) Pl. a fényképek "manipulálásáról. Igen nehéz eldönteni, hogy egy rossz minőségű kép vagy film szoftveres feljavítása manipuláicó-e? Ha tudjuk (márpedig azt tudni lehet!), hogy a kezünkben levő kamera ALKALMATLAN a csillagok fényének az észlelésére, akkor a 0,0,0 byte-okkal jellemezhető koromfekete égbolt nagyon határeset a manipuláció és a képjavítás között. (Itt érintjük a következő hozzászólásba szánt mondanivalót: a bizalmi válság kérdését. Joggal (?) mondhatja bárki: de ha abban a háttérben mégiscsak volt valami, ami ezután biztosan megsemmisült? Nos, ha az eredeti képek is megvannak, akkor ez nem olyan nagy gond. De ekkor jön a következő ellenérv: megmutatják-e nekünk?)
2.) Következő nehezen cáfolható gondolat a filmben a kamera és képminőség kérdése. Itt mindenki azt hisz el, amit akar.
Érdemes azért egy picit átgondolni, hogy a Voyager űrszondák, amiket néhány évvel később indítottak, milyen adatátviteli képességgel rendelkeznek (még most is)
3.) A földönkívüliek és a tudomány kérdései.
A tudomány azokkal a kérdésekkel foglalkozik, amelyek az adott korban, az adott műszerezettség mellett vizsgálhatók és -- lehetőleg több irányból, egymástól független módon -- BIZONYÍTHATÓAK, és a jelenségek reprodukálhatóak. Egyszerűen azért, mert ez a tudomány.
Ha az emberiség elmúlt évezredeire visszagondolunk, akkor bizony szembeötlő az emberi faj lehetőségeinek és az egyes emberek jólétének, élet-hosszának és életminőségének jelentős növekedése! Ez a növekedés a technikai civilizációnak köszönhető, és NEM az elmúlt évezred hókuszpókuszainak.
Ezen egy picit gondolkodjunk el. Vetítsük a jövőbe (extrapoláljuk) az elmúlt 300-500 év fejlődésének tendenciáit. Érdemes átgondolni azt is, hogy milyen irányba mehet tovább a jövőnk, ha NEM az eddigi (főleg az utóbbi 100 év) tendenciái érvényesülnek? Hanem pl. a jelenleg önmagukat zöldnek felcímkézők szándékai szerint?
Ha megvolt, akkor továbbmehetünk.
Azt is látni kell, hogy a világegyetem hatalmas és bonyolult. Vélhetően sokkal nagyobb azon része, amellyel a tudomány még nem tud foglalkozni. Az ilyen kérdésekben lehet mindenféle elméleteket gyártani, és egy valamirevaló elméletet az adot kor színvonalán és eszközeivel még nem lehet megcáfolni. (ha meg lehet, az a sz*r elmélet)
Ezt úgy célszrű felfogni, hogy a gondolkodó ember számol a különféle lehetőségekkel. Amelyek közül valamelyik valóra válik, de az is lehet, hogy olyasmi történik (ez a leggyakoribb), amire nem is számítottunk.
Ilyennek tartom én a földönkívüliek létezését. Nem tudok olyan természeti törvényről, amely tiltaná a létezésüket. Olyanról sem tudok, amely lehetetlenné tenné a csillagok közötti utazást. Az viszont tény, hogy én még nem láttam nyomukat.
Súlyos hiba lenne helyből leidiótázni azokat, akik az ilyen lehetőségekről gyártanak elméleteket. (a saját szabadidejükben miért ne?) Mindennek van létjogosultsága, ha minden pillanatban el tudjuk választani a tényeket, a következtetéseket, és a LEHETSÉGES következtetéseket. Baj akkor van, ha összekeveredik a tény-anyag és a fantáziaszülte elmélet.
A "konteó" hívők gyakran összekeverik. A "konteó" utálók pedig sokszor akkor is lehülyézik a gondolkodó embereket, amikor tisztán és világosan elkülöníthető a tényanyag a lehetőségek számbavételétől. Szerintem mind a kettő egyformán hiba.