• narumon
    #22
    "Az önként és jókedvből "beleölt" pénz pont elég lenne rá. Ha a találmány sikeres akkor azt úgyis el fogják tudni adni, minek megszívatni a másikat azzal hogy lehetetlenné tesszük az érdemi munkát az alap dolgok levédésével."

    No ezt nagyon nagyon rosszul látod! Sajnos még levédések mellett is folyamatos az anyagi károkozás a kitaláló kárára. Konkrétan; van egy gyógyszercég ami kifejleszt egy gyógyszert ez mindenképpen milliárdos nagyságrend, ha nem tudja levédeni akkor jön a rengeteg legyártom és nyomom cég akik töredék áron adják ugyanazt a terméket, hiszen nekik nem kellett beleölniük milliárdokat (dollárban), azaz ekkora versenyelőnnyel indulnak. Ugyanez informatikában; az intel esetén gondolom nem kell bemutatni amikor az AMD 386-os chipeket gyártott? A vége az lett, hogy lassan majd minden gépbe az AMD szállította a procit, mert 100%-ig megegyezett a termék az Intelével, csak negyedannyiba került. És itt a bökkenő ugyanis ha ez bekövetkezik akkor a fejlesztő cég csődbe megy, ergo szépen lassan elhalnak a fejlesztések, ugyanis a másoló (gyártó) cég nem rendelkezik semmilyen erőforrással amivel a fejlesztésbe be tudna szállni.

    "Pénzt meg nem a perekből, és a licenszelésekből hanem magából a termékből is elő lehet ám állítani."

    Fent válaszoltam; amíg a "konkurencia" le nem nyom a fele árával, mert nem költött a kifejlesztésre dollármiliókat és éveket, valamit fent sem kell tartania egy R&D részleget. Akkora lenne az árkülönbség, hogy senki nem venné a feltaló cég termékét.

    "Feltalálod a vízzel működő autót? Kezd el legyártani és gazdag leszel."

    Nem! Ha nem tudod levédeni akkor 2 nap múlva már mindenki azt fogja gyártani! Erről beszélünk! És nem az a tét, hogy te jól megélj, hanem még az is lehet, hogy te pikkpakk tönkremész. És akkor mondhatod magadnak, hogy igaz, hogy az én találmányom, ha mákom van akkor talán valaki emlékszik majd rám még 50 év múlva, de, hogy a családomat miből tartom el az még nem tiszta, ráadásul azt az 1000 embert akit eddig alkalmaztam szintén szélnek kell eresztenem, jó fiúk biztos találnak gyorsan munkát....

    "Ha pedig valaki más jobban csinálja majd a kocsit mert továbbfejlesztette az ötleted, akkor ne idegeskedj, és ne akard tönkretenni, hanem kezdj te is fejleszteni, nézd meg miben más az övé mint a tiéd."

    Ahogy most ezt írod nekem az rémlik, hogy te nem vagy tisztában fejlesztési költségekkel. A már fent leírt gyógyszer példát tudom felhozni; feleségem valamelyik nap viszgáztatott és tök feldúltan jött haza, hogy mikor megkérdezi a vizsgázó alanyt (aki elméletileg ebben az iparban akar majd elhelyezkedni), hogy szerinte mennyi egy gyógyszer kifejlesztésének a költsége akkor egy csomó hülyegyerek olyanokat mondott, hogy szerinte 10-15 millió forint biztos megvan, de még a bátrabbak is azt mondták, hogy 100 millió forint. Ahhoz képest, hogy ennek a százszorosáról beszélünk minimum elég szar a találati arány.
    Tehát, hogy a kérdésedre vissza térjek; beleöltél mondjuk a kocsi fejlesztésébe 1 milliárd forintot (legyen ilyen kicsi szám), mert tételezzük fel, hogy volt akkora varázserőd, hogy összeszedj egy pénzt a támogatóktól, majd ezt rögtön el kezdi a konkurencia is gyártani (hiszen nincs levédve), akkor te az 1 milliárd forint "hitellel" mit fogsz csinálni? Te 8 millió forintért adot a kocsit, a konkurencia ugyanazzal a technológiával (hiszen nem tudtad levédeni) 6,5 millióért adja darabját, hiszen nem nyomja a vállát egy 1 milliárdos fejlesztési költség. Szerinted ki vesz majd tőled? Lépjünk tovább; a konkurencia továbbfejleszti, de mivel ő sem tudja levédetni ezért te mehetnél utána, de miből? Már így is van 1 milliárd mínuszod és a kocsid sem fogy olyan jól mert drágán adod, ergo nem tudsz megint egy rakat pénzt beleölni a gyártósorok átállításába a know how bevezetésére, tehát kiestél a versenyből. Hogy ne legyen olyan nagy az öröm jön egy harmadik cég aki az előző konkurenciával csinálja meg ugyanazt amit a második veled. Ez azt implikálja, hogy eljön a pillanat amikor senki nem akar pénzt adni a fejlesztésbe hiszen tiszta sor, hogy aki sok pénzt költ rá az csődbe fog menni, mert nem tudja mivel visszaszerezni a fejlesztési költségeket.

    "Akad pár mocskosul gazdag emberke és cég ahol akkora vagyonok vannak amit az egyszerű ember fel sem tud fogni jóformán, mert csak egy morzsájából vidáman eléldegélne a családjával évtizedekig."

    Viszont ha megnézed akkor szerintem meglepődnél, hogy hány jogtulajdonos van közötte. Szerintem igen kevés. Attól, hogy valaki jogokat birtokol még nem biztos, hogy ultra gazdag lesz és aki nem birtokol semmilyen know how-t az is lehet ultra gazdag. A kettő nem függ össze. Szerintem te magad is tudnál olyan magyar ultra gazdag embert mondani akinek egyébként semmiféle szabadalom nincs a kezében, sőt még a cége kezében sem.

    "Szerintem elég egyszerű volt a kérdés, ha nem a pénz az első ami az ember eszébe jut ha kérdeznek tőle valamit."

    De a válaszig még mindig nem jutottunk el. Meg lehet közelíteni tündérmese oldalról, de az jelenleg nagyon nagyon messze áll a valóságtól.