• Adam Jonas
    Igen, ez jogos is egyébként. :) Igazából arra próbáltam volna meg elsősorban rávilágítani, hogy az ideális váltási tartomány mindenképpen a nyomaték maximuma és a teljesítmény maximuma között van. Sokan beleesnek abba a hibába szimulátorozáskor, hogy húzatják a motort tiltásig, aztán meg jön a meglepi - főleg GT autóknál -, amikor valaki jóval alacsonyabb tartományban vált el, és mégis gyorsabb lesz a végén. Nyilván ez motorfüggő meg szériafüggő is, hogy melyiket meddig érdemes, pl. kistúraautók (WTCC, BTCC) esetén annyit nem igazán számított a dolog, hogy 8500-nél (tehát a tiltásnál) váltottál, vagy 8000-nél.

A linkelt képből nem jön ez le teljesen, de a nyomatékgörbe elvileg nem annyira lineáris, inkább valamilyen hatványfüggvényszerűséget követ. Ugye ahogy írtad Te is, P = M*2*pi*n, ahol az "n" fordulatszám lineárisan változik, míg az "M" nyomaték pedig a fentebb leírtak szerint nem lineáris elvet követ. Ebből adódhat az szerintem, ami miatt én így szétszedtem a kettőt ennyire külön, de nyilván a valóságban ez ennyire nem lesz - vagy csak nagyon nehezen - elkülöníthető.

Kicsit visszakanyarodva a linkelt görbékhez: ott ugye elég jól látható, hogy kb. 3750-es fordulaton 235 Nm nyomatékot tud a motor, az 5500-as fordulatú teljesítménycsúcsnál pedig mindösszesen csak 200 Nm. 5000-es fordulatig pedig mindösszesen csak 15 Nm-t fog esni a nyomaték, ezután a fordulatszám után pedig a nyomatékgörbe meredeksége változni fog, egyre meredekebb lesz. Szóval ennél a konkrét példánál az arany középút az 5000-es fordulat, ha meg nagyon precíz akarsz lenni, akkor meg szerintem az lenne, amit írtam.

A nagyobb teljesítménynek szerintem inkább emelkedőn lehet nagyobb hasznát venni, ha jól tudom, akkor ezt szokták is így emlegetni, hogy a minél nagyobb LE-vel rendelkező autóval lehet a legkönnyebben feljutni a hegytetőre. :) (Emlékszem anno, amikor Ausztriába mentünk az 1.4-es Focus-szal, faternak igencsak pörgetnie kellett 1-2 emelkedőn, hogy jó tempóban tudjunk felmenni. ) Pl. ez utóbbi példából kiindulva, Imola-ban a középső szektor dupla balosa jó példa: ott érdemes majdnem tiltásig pörgetni a kocsit, mert meglehetősen meredeken mész felfele egy ideig, oda pedig nem árt nagyobb teljesítmény (=tehát nagyobb munkát kell végezned ahhoz, hogy ugyanannyi idő alatt érj fel azon a szakaszon a csúcspontra, mintha ezt egy teljesen sík részen tetted volna meg).

Én legalábbis így vélekedek a dologról, remélem azért sikerült kicsit érthetőbbé tenni, hogy miért gondoltam így, de ha tévedek, akkor javítsatok ki. :)