• lordsithlord
    Terelésről annyit, hogy én megjelöltem, hol találod a tudósok nevét, te viszont közölted, hogy mind csak hazudozik. Bárhogy is nézem, bizony ez a terelés, ha valami nem felel meg a te elméletednek, az egyből valótlan. Terelés ez a javából...

Nos, csak jelezném, hogy a Greenpeace olyan cikkeket is publikál, amiknek az írói semmiféle kapcsolatban nincsenek a szervezettel, pusztán olyan dolgot publikáltak, ami a Greenpeace-nek kedvező. Ez a szervezet tagadhatatlanul előszeretettel csap le minden ilyen cikkre és egyből publikálja is az oldalán, a nekik ellentmondó nyilatkozatokkal meg nem foglalkoznak (vagy csak indoklás nélkül hazugságnak állítják be), ugyanakkor attól, hogy hírneves tudósok nem értenek egyet a hivatalos állásfoglalással és a cikkeik kikerülnek a Greenpeace oldalára, nem kellene őket egyből hazugnak nevezni és megkérdőjelezni a hozzáértésüket és a szakértelmüket. Mégegyszer mondom, sokuknak semmi köze a szervezethez, teljességgel függetlenek tőle!

Az, hogy szövegértési problémáid vannak, sajnálatos, de ha elolvasnád, mit írtam, ott volt, hogy még cinikusságból se kellene hülyeséget leírni. Arról meg szerintem nem én tehetek, hogy te cinikusan ironizálsz...

Gondolkozni kellene azon, hogy a szarkofágból hova is kerül a szennyezett víz. Ha ezt megtennéd, hamar rájöhetnél, hogy igen jelentős része a talajvízbe szivárog. Innentől kezdve elég, ha előveszel egy vízrajzi térképet és láss csodát, egyből érthető, hogy miért is fontos a zóna szempontjából a szivárgás mennyisége és ezzel összefüggésben a szarkofág állapota. Másik dolog, hogy a szarkofág oldalán keletkezett rések miatt a belsejében található szennyezett por és grafit kijut a k9örnyezetbe és a szél útján elég messze el tud jutni. Tehát tetszik vagy sem, a szarkofág állapota elég fontos a zóna fertőzöttségéének szempontjából.

Semlegesítésnek azt nevezzük, ha ténylegesen eltüntetjük a problémát, azaz ha ténylegesen meg tudnák semmisíteni a sugárzást, az lenne a semlegesítés. Az, hogy a területet megtisztítják, az legfeljebb kármentesítésnek fogható fel, hiszen bár a fertőzött terület megtisztul, a szennyezett föld és törmelék továbbra is kezelhetetlen problémát okoz (az, hogy "biztonságos helyen" eltárolják, nem a probléma kezelése, pusztán megkerülése, kvázi "homokba dugott fej" -> struccpolitika). Tehát ez nem semlegesítés, pusztán a probléma megkerülése.

A protonelvonásos módszeredről megkérdeztem egy kémiában jártas embert (vegyészmérnök az illető), mivel én nem értek a dologhoz. Hogy szó szerint idézzem: te vagy túl sok sci-fit olvastál, vagy alkimistának képzeled magad, vagy Nobel díjat érdemelnél egy új eljárás kifejlesztéséért, ugyanis ilyen módszer jelenleg nem létezik. Elmondása szerint mégha sikerülne is ilyesmit megcsinálni, ahhoz olyan kémiai anyagokat kellene használni, ami nagyobb természeti károkat okozna, mint maga a sugárszennyezés, ezáltal ugyanúgy lakhatatlanná válna a terület.