• lordsithlord
    1987-ben valóban megnyitották a zónát, de először kizárólag a tudományos köröknek, majd pár hónappal később az újságíróknak is.

Valóban, 2011 márciusától júniusáig között volt szabad turizmus, azonban ezt be is tiltották, nem véletlenül, ugyanis 2011 májusában kijött egy újabb állapot tanulmány, melyben szó volt a szarkofág állapotáról. Eszerint igen komoly sérülések találhatóak a szarkofágon, melyeket az utóbbi évek kemény telei okoztak. Ennek megfelelően, bár erről nincsenek konkrét számok a tanulmányban, valószínűleg a sugárzási adatok is megnőttek. A tanulmányt készítő német professzor az eredményeket arra alapozza, hogy a szarkofág aljába víz jutott be, egy cikkben nyilatkozott is. Szerinte ahol a víz bejut, ott más kijuthat. Gondolom más alatt szennyezett anyagokra, konkrétan a mai napig igen nagy mennyiségben a reaktoron található homokra és grafitra gondolhatott...

Ezeket a számokat, amiket leírtam, több cikk is leközölte, tehát nem értem, miért nem találod őket. Én csak megfogadtam a tanácsodat és kigugliztam őket :D

Hogy a te javaslatoddal éljek: "Száj becsuk, google használ!"