• karesz6
    Szerintem csak felig van igazad. a rendszer szar ujra kell gondolni es szerintem is egyfajta vilagkormany a megoldas de sem a kozpontositast sem a penz letet nem kerulhatjuk el. Ahhoz tul nagy a rendszer es abban sincs feltetlenul igazad hogy felaprozva a kornyeken termelve energetikai szempontbol gazdasagosabb lenne. Minel tobbet termelsz annal olcsobban teheted azt akar a penzt akar az energiat nezzuk. Extrem esetben ez odaig fajulhat hogy megeri kinabol mondjuk makoi(genallomanyu) hagymat eladni a makoi piacon.

A rendszerrel szerintem nem a meretgazdasagossag a baj nem feltetlen kell nekunk pont buzat termelni. akarmit termelhetunk ami eladhato vagy el tudjuk hitetni a vilaggal hogy eladhato. A baj a rendszerrel az hogy feltetelezi a tagjairol hogy logikusan cselekednek es az ahogy irtad nem vilagban hanem orszagokban gondolkodnak es zero osszegu jatekot jatszanak orszagonkent. Holott a logikus az lenne hogy mindenki elvisel bizonyos erdekserelmeket hogy mas sulyosabb kompromisszumokat ne kelljen meghozni. Nem ez tortenik.

A piac onszabajozo is lenne ami szinten logikus resztvevoket feltetelez. jelen helyzetre kivetitve akkor mukodne jol a rendszer ha a maganbefektetok es az orszagok egymast taposnak hogy a gorog allamadossag rajuk eso reszet elengedjek mert ettol sajat magukat es a rendszer egeszet is egy sokkal sulyosabb veszelytol ovjak meg.

Egy olyan rendszer aminek az egyik alapvetese egy nyilvanvalo utopia (mindenki logikus es megvan minden infoja a helyes donteshez) soha sem lehet jol mukodo rendsZer