• llax
    #33
    Mi lenne ha... (Politika és magánérdek nem szólna bele???)

    Mi lenne akkor, ha a NASA kukázná a használt rakéták többségét a gyártókkal kötött szerződésekkel együtt???

    Mi lenne akkor, ha a NASA (+ a hadsereg) számára kifejlesztenének mondjuk kétféle (tolóerejű) RP1+LOX hajtóművet, amelyek akár önállóan, akár csokorban is használhatók lennének, ugyanígy kétféle (esetleg 3) LH2+LOX hajtóművet, plusz egy univerzális vezérlőrendszert is???

    Ha azt nézzük, hogy a NASA (+ a hadsereg) mennyi indítást végez, akkor ezeket a egységeket lehetne relatíve nagy szériában gyártani, a rakéták többi elemét szintén a modularitás elveit alkalmazni, mindezt úgy, hogy egy egységes kiszolgáló rendszer kelljen hozzájuk. Az újrahasznosítást meg alkalmazzák a gyártás közben keletkező hulladékokra, a gyárban dolgozó emberek által kiürített üdítős PET palackokra stb...

    Szerintem valahol itt kezdődne az igazi költségcsökkentés...

    Olcsó és olcsón üzemeltethető rakétákkal olcsón elérhető lenne a Föld körüli pálya. Szerintem minden távolabbi célnak ez az alapfeltétele.

    Ha olcsón lehet nagy terhet LEO-ra juttatni, akkor nem lenne kérdés, hogy milyen meghajtást alkalmazzanak egy Marsűrhajó-szerelvény esetén. Naná, hogy a jól bevált kémiai hajtás, amivel rengeteg tapasztalatunk van és mára már eléggé megbízható... Hiszen nem az üzemanyag a drága, hanem annak a feljuttatása.

    Ez csak egy példa a sok lehetséges közül...