• sanyicks
    Pedig így is van, ott írják a wikin is hogy milyen hulladékok, egyre csökken a hatásfokuk, a legjobb is(nod32) 68%-ot tudott felismerni pár éve, amivel messze megelőzte a többit. És ja egymást csesztetik milyen hulladékok, bár mind hulladék szóval nincs miért :)
    Nincs gond. Az szokott lenni hogy felismeri. Ez nem gond mert mint látható olyan pontosságúak manapság mint egy vak mesterlövész. Egyébként egy sokellenörzős oldalra feltöltve az ilyen fájlt az szokott kijönni hogy fele (vagy kevesebb) károsnak ismeri fel, másik fele tisztának... na most ha valami tényleg az tuti nem lenne ekkora szórás a felismerésben.
    Még kezdő netező koromban xp-vel 2 vírust szedtem össze(ie6-on keresztül). Egyiket felismerte az irtó de nem tudta leirtani(én le tudtam manuálisan csökkentett módban törölgetve). Másik simán átment a vírusirtón, az észre sem vette, én vettem észre a folyamatok között és megint manuálisan kellett kigyomlálni... Ez volt 6 éve azóta nincs vírusom, és 5 éve nem használok irtót sem, full format soha nincs, max a rendszerparticióknál új os-nél, az adatparticiókon vannak még 2005-ös dátumú fájlok is amik a 3. vinyót járják meg :D
    Na meg mi a bizonyíték arra hogy az amit felismer valami az tényleg vírus? Az nem bizonyíték hogy felismeri mert akkor az svchost.exe is meg a chrome böngésző is vírus :D

A heurisztikus keresés kb olyan szint mint a tv jóslás, de a riasztások 70%-nál ezzel riaszt, 20%-nál pedig pl injectelős dll-ekre exékre amiket nagyon nem csak kártékony programokra használnak. Ezeknél a injectes dolgoknál nem is néz mást. Ha injectes riaszt és annyi, fingja sincs róla az irtónak mire való, mit csinál.

A lényeg hogy a víruskeresők a sötétben tapogatóznak, próbálják a működés látszatát kelteni, de nagyon nem megy a dolog. És azért terjednek a vírusok mert sokan megbíznak ezekben a fosokban, amiket (mindet) egy ementáli sajthoz lehet hasonlítani. Az egyetlen igazi kártevővédelem az ész, tűzfal, jó böngésző, és az OS ismerete, uac nem kikapcsolás, nem root felhasználózás. Ebből számítógéphasználók 95%-nál csak 1 van meg jó esetben: a jó böngésző, vagy a tűzfal (néha a kettő együtt is).