taj#17
Nekem kb. 4 ilyen élményem volt játékos éveim alatt, és bizony a Half-Life egyértelműen köztük van, mert a wolfenstein, blood, doom, duke, quake, hexen és hasonlók se nem ágaztak el sztoriban, se azzal nem volt gond, hogy a végén egyértelműen győztesnek kiáltsd ki magad, és úgymond minden kiderült. A Half-Life mindenben újat hozott az fps-ek között, és úgymond hiába harcoltál, mert a végén betörtek/meghaltál, és akármelyik befejezést választottad, nem tudtál meg többet az aktatáskás fazonról, aki végig kavart. Ez akkoriban, amikor a játékok tök egyszerűek voltak, nulla sztori volt, csak lőni kellett, igenis wtf érzést váltott ki az emberből.
Diablo: amikor megölöd Diablot, levágod róla a rubint, Diablo teste normális emberré válik egy lyukkal a homlokán, nézegeted a rubint, majd késztetést érzel, és a homlokodba szúrod, ordítás, vörös fény izzik a sötétség mélyén...(Azaz itt is hiába küzdöttel a gonosz ellen, te magad válsz a Lord of Terrorrá.)
Tomb raider II: legyőzöd a főellenséget, jön egy otthoni átvezető videó, ahol már csak hálóköntösben ücsörögsz fegyver nélkül, várod a befejezést, majd egyszer csak fékcsikorgást hallasz, és azt látod, hogy behajt néhány autó az udvarodra, fegyveresek ugranak ki a kocsikból, és még otthon is meg kell védened magad, amikor már azt hitted, hogy mindent győztél.
A negyedik a Max Payne 2 során volt talán (ha nem az első rész volt), a történések egy része mindig egy noir képregényből derült ki, és volt valami kavarás, hogy elárult egy nő, lelőttek, őt is lelőtték, a karjaimban halt meg, de egyszer végigszenvedtem a legnehezebb fokozaton, és legnagyobb meglepetésemre a csaj így túlélte, és happy end lett.
Bizonyára lehet még csűrni csavarni a dolgokat mai játékokban is, de már korábban lelőttek minden poént, ezek a dolgok csak egyszer ütnek be igazán, amikor sokadszorra is wtf érzést akarnak kiváltani az emberből, azt már nehéz elérni könyvben, filmben, játékban egyaránt. Persze ízlések és pofonok, de szerintem egy-két régi játék is elfért volna a listán, ha már játéktörténelemről van szó. Egyébként jó ötlet volt ilyen cikket írni, a tetrises poénkodást pedig még mókásnak is vehetném, de nem vágom, hogy a call of dutyban meghalás mivel csavarosabb a half life-ban meghalásnál, amikor a HL 9 évvel korábban elsütötte ugyanezt, vagy a prince of persiás "mégis elpusztítom a világot, amiért harcoltam" csattanóját a diablo 10 évvel előzte meg :-p