usersg#38
"És mindez - bármennyire is fáj - a hitel miatt történhetett meg."
Azonban a rendszer túl van pörgetve, és túl sok fedezet nélküli, nem létező pénz forog a bankok között. A baj ott van, hogy a bank -nak nem kell fedezet egy bizonyos határig ahhoz, hogy kölcsönt adjon neked. Olyan ez, mint ha én azt mondanám, hogy van ezer forintom, de kölcsön adok neked tízezret, mert jogot kaptam rá hogy megtegyem. Természetesen százezer forintot kérek majd vissza érte a kamatokkal együtt, mert ahhoz is jogom van. Pedig nekem sosem volt százezrem, csupán ezer forintom, és semmit nem tettem az ég világon, csak beírtam a számítógépbe a tartozásodat, amit a többi bank is elismer.
Ha ez nem így menne, ha kellene fedezet is, akkor nem beszélhetnénk világválságról. Ha egy bank kidőlése nem okozna akkora zavart, a vissza nem követhető tartozáshullámban, akkor sem. A "pénzteremtéssel" persze ki lehet ilyenkor is varázsolni a világot a gödörből, de akik a szálakat mozgatják, nem biztos hogy minden esetben képesek erre. És hát... előbb utóbb a virtuális pénz után mindenki valódi javakat vár vissza. És itt van a gond.
Jelenleg ez a pénzrendszer, a hatalom. Ha ez megváltozik, akkor a világ is nagyot fordul.
A fejlődést pedig nem csak magánbankokkal lehetne biztosítani, és nem csak tőkében lehetne mérni. Csak jelenleg ezt a megoldást választottuk. Amint azonban jól látszik, kezd összeomlani a dolog.
És egy rendszer addig jó, amíg a többség elégedettségét kiváltja. Ha az egyensúly borul, borul a rendszer is. Az elszegényedési hullám, és a bankok szinte végtelen hatalma - szabadon tehetnek amit akarnak - a sorvadás első jele. Érzik az emberek hogy nincs ez így jól.