• whesterz84
    #18
    Azért nevezem betegségnek a világelsőzést ezzel kapcsolatban, mert sajnos megint nagy szeretettel van kifelejtve hogy az 1971-es 4bites (és akkor bizonyára tényleg elég jónak számító) 4004-es világrengető megjelenése előtt egy évvel, '70-ben lett kész a CADC, ami az F14-ek fedélzeti számítógépe volt, és ha szóba kerül, akkor divat felhívni a figyelmet arra hogy az nem is mikroprocesszor ám, mert 4-5 chip-ből állt... mi is? Az egész számgépes architektúra állt annyi IC-ből, nem pedig arról van szó hogy ennyi alkatrész tesz ki egy CPU-t. A rendszer, ami egyébkent 20 bites volt már akkor, nos az egy dual-pipeline felépítésű (ez a dolog Intel vonalon a 486-al jelent meg '89ben, Motorolanal pedig a 020as volt 3-pipelineos '83ban) talán olyan kb 350Khz-en órajelhuszárkodott, ami kb. fele akkora mint a 750kHz, de mintha olyat is olvastam volna hogy 101Khz-en kezdték járatni a 4004eseket, de ez lényegtelen.

    "The F14 CADC was NOT multichip. This is a cannard put out by the pro-Intel forces to attempt to discredit the CADC as being a microprocessor developed before the 4004. The only thing the CADC did NOT have that the Intel 4004 does is a program counter. The program counter in the CADC architecture was placed on the RAS (Random Access Storage, otherwise known as RAM) and ROM chips to facilitate multi-tasking/processing. A PC could have easily been implemented on the primary processor but this was a pratical design decision only."

    (http://en.wikipedia.org/wiki/Talk%3AF14_CADC)
    (http://www.microcomputerhistory.com/f14patterson.htm/)

    Persze itt jön be az hogy nehéz elhatárolni hogy mi teljesíti azt hogy CPU legyen meg mi nem a digitális technikában. Mert ha a fent említett esetben nem volt egy IC-be integrálva a PC és annak manipuláló utasításai, akkor szorosan véve inkább a 4004-es nevezhető CPU-nak (egylapkás mikroszámítógép), viszont ha az összes általános célú digitális művelet megvalósításának képességét írjuk elő, akkor még a CADC egy ic-je is teljesíti a követelést, bár mint minden CPU-hoz, ehhez is kellett egy chipset hogy működjön, csak a jobb rendszerszíntű működés és a hatékonyabb adatkezelés miatt vélhetőleg szándékosan egy másik egységbe helyezték át az ugró/elágazáskezelő/programszámláló képességet. Ebből az jön le hogy a 4004-es valóban nagyon jelentős szereplője a történelemnek, de elég gusztustalan hogy egyes jóval fejlettebb és jóval kifinomultabb és épphogy korábbi mikroprocesszoros technikákat ilyenkor soha nem említenek meg véletlenül, főleg hogy az említett rendszer az A/D átalakítást is 20 biten végezte, ami a kilencvenes években sem volt még egy elterjedt dolog a tömeg-IT-ben.