• Dany007
    Persze, hogy nem leányálom a day-trade sem. De egy kezdőnek, még komoly tanulás után sincs esélye havi, netán éves szinten előre jósolni az árfolyamot.
    Egy vállalat papírjainál ugye mégnagyobb az ingadozás esélye, illetve kevésbé számítható. Lásd Bangkoki áradások. Ezt nyilván nem lehet előre kiszámítani.

Én ezért is próbálkoztam devizával. De mint írtam ez is erősen igénybe veszi az idegeket. És ilyen téren igen, hasonlít a szerencsejátékra. Hiszen az ember hajlamos belemenni egy rossz pozícióba csak azért, mert lát egy nagy kitörést, holott azt semmi nem indokolja. Ilyen "kapkodással" sokat lehet gyorsan bukni.

A különbség annyi, hogy itt a technikai elemzés nyújt egy igen komoly és összetett szabályrendszert. Amit ha az ember betart minimalizálhatja a veszteséget.
    Én pl úgy csináltam, hogy 5-15 perces grafikont figyelve mindig berajzoltam a trendvonalakat. Aztán amikor láttam kialakulni egy csatornát, vagy egy alakzatot akkor álltam csak pozícióba annak megfelelően. Hiszen ha az árfolyam hirtelen átlépi az addig tartott trendvonalat, akkor nagy az esély, hogy kitörés lesz valamelyik irányban. Tőkeáttéttel egy kis kitörés is elég ahhoz, hogy 50$-t keressek.
    De természetesen mindig volt beállítva egy stop-loss határ. Ez alap. Az a határ, aminél lezáródik a pozícióm ha mégse jönne be a számításom. Így nem kell megvárni a margin call-t. Így máris számíthatóvá válik a veszteség. És nyújt egy biztonságot, hogy mondjuk egyszerre csak 10-20$-t veszítsek max.
    Tehát pl megindul egy kitörés fölfelé. Beállok long pozícióba és berakom a stop-loss határt egy olyan helyre, amiről azt gondolom ha azt eléri az árfolyam akkor már biztos, hogy mégsem fog emelkedni. Aztán természetesen élőben figyelem a helyzetet. Ha elértem a kívánt nyereséget azonnal zárom a pozíciót. Még akkoris ha amúgy jóval többet nyerhettem volna. Ez is egy fontos szabály.

Az első pár bekezdésben amúgy egyetértek. Szerintem is már túlzás, hogy egyes spekulánsok miket művelhetnek országok valutájával.
    Pl pár éve volt egy kisebb pánik. Amikor valaki a forint esésére spekulált és "véletlenül" pár nullával többet nyomva állt short pozícióba (vagyis ugye arra számítva, hogy esik a forint). És mivel ez elég nagy összeg volt, így ez önmagában is bedöntötte a forintot. Igaz csak pár órára.

Na ez az amit már én is röhejesnek tartok. Hogy valahol a világban egy Kovács Pista felrak véletlenül mondjuk 10millió $-t a forint esésére és már ez a spekuláció önmagában elindítja az esést... Bár ha jóltudom az ilyeneket valamilyen formában büntetik is...