• physis
    Nálam fordítva van, én még soha nem mertem szándékkal visszaaludni sleep paralysis-ből (a tizenöt év alatt amióta vissza tudok emlékezni rá, egyszer sem mertem megpróbálni). Nem mintha éber ésszel veszélyesnek tartanám (tudtommal a sleep paralysis ártalmatlan, hacsak nem kötődik valami más betegséghez), de amikor ez ezt az élményt éppen átélem, akkor mindig olyan érzésem van, hogy ,,mindent, csak ne visszaaludni'' (konkrétabban, közvetlen halálfélelem, afféle ,,sötétbe eltűnés' félelme). Szóval mindig is ösztönösen mindig ,,ki akartam rángatni'' a bénultságot, szóval az adott élmény idején valahogy mindig tűnt a kisebbik rossznak.

A hallucinációk (hangok) nálam önmagukban nem rosszak, általában a HÉV ajtózáró csengőjéhez hasonlít (viiiiiiiii...), a tizenöt év alatt egyetlenegyszer volt csak valami halált kívánó emberi hang. Ami viszont majdnem mindig van, az a halálfélelem, ez amolyan lokalizálhatatlan rosszindulatú jelenlét érzésével jár. Ezt zenével el lehet nyomni, ha még lefekvés előtt előre gondoskodva direkt égve hagyom a rádiót. A villany se rossz, de az nem mindig jön be a hangok meg a halálfélelem ellen, míg a rádió ebben elég megbízható. A villany a víziót sem tudja mindig elnyomni, de azért elég hatékony ebben.

Ha mindez nincs, és benne vagyok, akkor, ha már benne vagyok, én mindig ösztönösen kirángatom a bénultságot, sőt néha még provokálni is szoktam a helyzetet, de egyelőre még sosem durvultak el a hallucinációk. A ,,kirángatás'' alatt vagy azt kell érteni, hogy látszólag képes voltam erőszakkal kilökni magam az ágyból (ilyenkor valójában egy új álomba kerültem), vagy pedig azt, hogy a nyakam/ujjaimat mégiscsak meg tudtam mozdítani (bár ebben sem vagyok biztos utólag).

A kérdésre felelve: a jelenség úgy tudom, többnyire ártalmatlan és természetes. A legtöbb ember megbénul alváskor, csak az agy többnyire épp időben visszakapcsol ébredéskor. Ha egy-két másodpercet csúszik ezzel időben, akkor van ez az élmény. Legalábbis én ezt így tudom.

(magyar cikk itt, de az angol néven (sleep paralysis) többet lehet találni, sőt úgy még sorstársakkal is lehet beszélni, egész fórumok vannak erre)