• kvp
    #11
    Az x86 cisc utasitaskeszletet hasznal. Ezt forditja le a fetch soran a processzor risc utasitasokka, annyi kiegeszitessel, hogy a bonyolultabb utasitasokbol sok risc utasitas lesz es van egy mikroprogramozott terulet is. They egy modern x86-os cpu hardveresen emulal egy x86-os cisc-es gepet, risc-es magokra epitve.

    Az arm tiszta risc, minden esetleges emulacio teljesen szoftveresen fut. A powerpc a fentiek kevereke, mindket megoldasbol tartalmaz elemeket.

    Az x86-os vonal kezdi elveszteni a jelentoseget, mivel az uj windows-okat mar arm-ra is kiadjak es az uj programok kepesek lesznek mindket rendszeren futni. (1 binaris, tobb architektura, mint macos-nel vagy android alatt a multiplatformos nativ app-ok)

    Az amd bajban van, mert tervezokent nem tud beszallni az arm piacra, mert a tervezo az arm (es ezt nem adjak at), a gyarto meg az aki licenszeli. Gyartokent sem tud beszallni, mivel nincs sajat gyarto kapacitasa, tehat semmire sem menne egy licenszel. Az apple nem gyart es nem tervez sajat processzort, az arm aktualis csomagjat konfiguraljak at a sajat igenyeiknek, de tobbnyire csak kivesznek belole olyan dolgokat amire szerintuk nincs szukseg, ettol viszont egyszerubb es olcsobb lesz.