• bestpixel
    #3
    Nagyon nyomják a befektetők ezt a "kamerát", csak egy gond van vele: nem valós problémákat old meg.
    - "A fotózás felgyorsul, hiszen bármikor bekapcsolhatjuk a kamerát, kattinthatunk egyet, anélkül hogy várnánk az autofókusz működésére, ..." Ma már az autofókusz kb. tizedmásodpercek alatt állít élességet, ami ugyan nem egy pillanat, de ha összehasonlítjuk Lytrohoz szükséges utómunka idejével, annál mindenképpen rövidebb.
    - "Egy születésnapról szóló több tucat felvételből álló sorozat minden képénél egyesével fókuszálgatni fárasztó dolog,..." Tényleg fárasztó: csak meg kell nyomni az exponálógombot, amit amúgy is megnyomunk a felvételhez...
    - Úgy általában bonyolult az eszköz használata, több célszoftver, tárhely, stb kell hozzá, s ezekkel együtt már tulajdonképen egyáltalán nem éri meg a vesződést, sokkal egyszerűbb akár kézzel is élességet állítani a képen. Ha meg nem tudom eldönteni, hogy mire fókuszáljon a fotós (azaz nem képes eldönteni, mi legyen a képen a fő téma), akkor vagy készítsen több, más-más részletre élesített fotót, vagy menjen el egy képkomponálást oktató képzésre (esetleg egy orvoshoz ;)).
    - A kép minőségéről (felbontás, dinamika stb.) nincs nagyon szó, gondolom, nem véletlenül.

    Ez az eszköz tipikus példája annak, amikor valaki kitalál egy először értelmesnek tűnő eszközt, csak éppen nem lehet mire használni, mert a valóságban már nem akkora a használati értéke, mint a tervező fejében. Aztán keres sok pénzt (értsd befektetőt), majd megpróbálja megmagyarázni a "tudatlan" embereknek, hogy mennyire hiánypótló és hasznos eszközt talált fel, amit természetesen mindenkinek azonnal meg kell vennie.