• NEXUS6
    Ez a fajta számítógépes előrejelzés soha nem lesz igazán pontos, pontosan azért, ami a #9-ben is elhangzott, az emberi társadalom egy komplex dinamikus rendszer. A probléma még annál is nagyobb az előrejelzéssel kapcsolatban, mint ami előre látszik, és amivel Asimov sincs tisztában.

A komplex dinamikus rendszerek, más szóval kaotikus rendszerek bírnak egy bizonyos időben is kifejezhető korláttal, ami után a megjósolt és a bekövetkező állapotok szinte bizonyosan el fognak térni egymástól. Az időjárás esetében ez ugye kb 1 hét. Ott is vannak szerencsére bizonyos periodikusan visszatérő dolgok, de ez nem a rendszer önmozgásából, hanem egy külső periódusnak a rendszerre gyakorolt hatásából jön ugye, itt az évszakokra, a napszakokra gondolok.

Az előrejelzések bizonytalansága a kiindulási mérések pontatlanságából és abból következik, hogy a kis hatások, és a kis kezdeti pontatlanságok a ciklikusság, az iterációk miatt exponenciális változásokat, eltéréseket eredményeznek.

Ettől függetlenül lehet csinálni világmodellt, én is próbálkoztam ilyennel. Szerintem rossz az az út amin járnak, az információ önmagában csak egy kivetülése valaminek, egy tranzakciónak. Igaz, hogy manapság az info is fontos, lásd pl a pénzügyi válság, ami felfogható egyfajta információs válságnak, hiszen az információk alapján tömegesen ható elvárások alakítják a tőzsdei árfolyamokat és most már a bankokat, a gazdaságot is. (Ezen mondjuk szerintem túl kell lépni). A lényeg viszont az, hogy a gazdaság az emberi társadalom tranzakciók útján működik, az egyszerű beszélgetés, egy ilyen fórumozás is tranzakciók összessége. Itt sem az a lényeg igazából, hogy mit írunk, sokkal inkább, hogy mennyit.

A gazdaság, egy társadalom tehát jól jellemezhető a tranzakciók számával, ha gazdag fejlett egy társadalom, akkor az emberek nem csak ülnek birkanyáj mellet és pöködik a pulikutyát, hanem egész nap emberektől kapnak hatásokat és gyakorolnak másokra is valamilyen hatást, ez a tranzakció.