• ManoNegra
    #329
    Eleve az egész úgy kezdődött, hogy a zsidók isten kiválasztott népe.

    Még mindig nem nagyon értem, hogy miért nekem mondod, valószínüleg nem olvastad el azt amit írtam, de sebaj.
    Nem vagyok vallásos, de hiszek Istenben. A judeo-keresztény vallással nekem is az a bajom, hogy az Ószövetségre építkezik, és összemossa a láthatóan különböző Isten "karaktereket". Nem hiába hivatkoztam Markiónra és Bulányi atyára. A judeo-keresztény vallás azokat is üldözte, akik nem akartak hinni az ószövettség haragvó Istenében. Hogy párat említsek, itt van a Manicheizmus vagy a Bogumilok . Érdekes a bogumilok világszemlélete:

    Istennek két fia volt: Satan-el és a fiatalabb Mika-el.[3] Az idősebbik fellázadt atyja ellen („trónját Isten trónja fölé akarta helyezni”), így gonosz lélekké vált és a menny alsórészét a földdel kapta örökségül. A teremtés után Satan-el egy féligazság sugalmazásával megtévesztette az ártatlan, Istenben bízó első Embert és önállóságra biztatta. Ezzel Ádám magát és leszármazottjait a föld urának eladta és ettől kezdve „orcájának verejtékével ette kenyerét”, ellenségeivel való örökös háborúzások közepette. Azután emberi formában, Jézus képében, elküldetett Mika-el, akit a Jordánban való megkereszteltetése után Isten „választott”-jának jelentett ki és galamb formájában a Szenlelkét adta neki. Ekkor Jézus hatalmat nyert az Ádám és Satan-el szerződését tartalmazó agyagtábla (hierographon) eltörésére és Jézus áldozati bárányként való önfeláldozásával legyőzte Satan-el-t. Satan-el, így elvesztve istenségét, Sátánná, azaz a gonoszság lelkévé vált aki földi uralmát a (Római- és Ortodox) Katolikusság megteremtésével gyakorolja. Hitük szerint ő volt az eredete az egyházszervezeteknek, a papi ruháknak, ceremóniáknak, szentségeknek, böjtöléseknek, a szerzetesekkel és papokkal együtt. Bogomilok mindezeket a Sátánnak, az emberiség megtévesztésére készített eszközeinek tartották, amiket arra használt, hogy a népek figyelmét a lelki valóságról az anyagi tüneményekre terelje, hogy „mennyei kincseiket” ne gyűjthessék. E világot Sátán uralmának tekintve a Bogomilok a hatalom- és gazdagságra vágyást teljes egészében e megtévesztés eredményének vélték, és ezért úgy gondolták, hogy az Igazságot kereső igyekvő léleknek távol kell tartania magát a Világ minden gyönyörének túlzásaitól

    A bibliában is van egy érdekes részlet, ahol Jézus a farizeusoknak ezt mondja:

    44. Ti az ördög atyától valók vagytok, és a ti atyátok kívánságait akarjátok teljesíteni. Az emberölő volt kezdettől fogva, és nem állott meg az igazságban, mert nincsen ő benne igazság. Mikor hazugságot szól, a sajátjából szól; mert hazug és hazugság atyja.

    Egyáltalán nem mondom, hogy hinni kellene bármelyik vallás tanaiban, de én személy szerint érdemesnek tartom tanulmányozásra különböző népek hitvallását, és úgy gondolom, hogy az igazság egy-egy szelete ott lehet valahol elrejtve.

    Én csak arra kérlek, hogy tartsuk tiszteletben egymást. Én még véletlenül sem erőltetek rád semmit, de Te is tartsd tiszteletben más hitét.