• [NST]Cifu
    #39
    Elég, ha egy video formátumot lekezel, ismer egy képformátumot, hangot is talán, ha van olyan műszere, na meg egy térklpformátumot. Kell ismernie egy hálózati protokolt, és egy kezelőfelületet működtetnie, illetve távvezérelni tudja a repülőgépet, illetve a fegyvereket. Még az sem lenne baj, ha nem egy PC lenne, hanem egy processzor, meg egy DSP-chip, megfejelve egy hétköznapi I/O vezérlővel.

    Aztán ebbe integrálj bele egy új érzékelő rendszert (mondjuk eredetileg csak elektronoptikai érzékelője volt a robotgépnek, de utólag bele akarnak építeni egy fázisvezérelt radart), az azt vezérlő rendszerrel együtt, ha megjelenik egy új adatkapcsolat verzió, akkor cseréld le benne, ha megjelenik egy új fegyvervariáns, amit integrálni akarnak a fegyverzetébe, akkor azt is építsd bele. Majd amikor kihoznak egy új alverziót a robotgépből, mert mondjuk az USMC/USNAVY olyan verziót akar belőle, ami hajófedélzetről is indítható, úgyhogy gyorsítórakétával indítják, és hálóval fogják be, azt is építsd bele...

    Eleve úgy kell megépíteni a rendszert, hogy könnyen bővíthető legyen, mert folyamatosan fejleszteni fogják - a Predator esetében például eredetileg nem volt elvárás a fegyverhordozás képessége, aztán most már majdhogynem alapkövetelmény, hogy egy példát említsek. Ezért tértek át a civil OS-ekre, már bő másfél évtizede az ilyen rendszereknél, hiszen az egymás közötti interoperabilitást is meg kell oldaniuk. A zárt rendszerek nem elég rugalmasak ide, és miért foglalkozzon, költsön rengeteget a Pentagon egy OS-el, amikor van olyan, amelyik megfelel a célnak?