• Doktor Kotász
    #38
    Sokan félre értetek.
    Új OS alatt nem egy teljes asztali vagy hálózati operációs rendszert értek.
    Ami a feladatra kell, ahhoz elég egy olyan primitív rendszer, mint egy mobiltelefoné, vagy egy játékkonzolé. Nem kell weben böngésznie meg különböző fontkészletekkel pöcsölnie, nem kell bele flash player meg, meg active-x, javaVM, meg a franc tudja még mi.

    Elég, ha egy video formátumot lekezel, ismer egy képformátumot, hangot is talán, ha van olyan műszere, na meg egy térklpformátumot. Kell ismernie egy hálózati protokolt, és egy kezelőfelületet működtetnie, illetve távvezérelni tudja a repülőgépet, illetve a fegyvereket. Még az sem lenne baj, ha nem egy PC lenne, hanem egy processzor, meg egy DSP-chip, megfejelve egy hétköznapi I/O vezérlővel.

    Erre pont nem egy PC kell. 50 mérnök összevágta volna egy év alatt, a dokumentációból meg tudná csiszolgatni az is, aki nem vett részt a fejlesztésben. Aki meg részt vett benne, és áttért az iszlám hitre, és elmenne Teheránba az sem tudna mit kezdeni vele. Csak az tudna belebuherálni, akinek rendelkezésére áll a dokumentáció. De ahhoz zseninek kell lennie, és elsőre tökéletes programiot kell írnia úgy, hogy nem tudja tesztelni. Mert ugye a gépekből a pentagonban, védelmi bunkerekben, mint a Sziklás-hegység, meg az anyahajókon lenne. A feltöréshez kellene a dokumentáció, a hardver, tehát lekellene gyártania a dokumentáció alapján. És akkor még mindig letiltható lenne a hálózatról, ha észreveszik. De ez kivédhető, ha minden eszköznek lenne egy titkosított azonosítója, és csak azzal kapcsolódhat a hálózatra. Tehát, egy új berendezés a központban kapna egy beégetett azonosítót. Bekapcsolod, automatikusan használja. Nem tudja a kezelő sem. Tegyük fel megvan a dokumentáció, összetákolod a hardvert, fejlesztesz rá egy vírust, de hogyan generálsz egy egyedi azonosítót amit mondjuk a pentagonban a mínusz 15 szinten lehet?

    Az egész költsége nem lenne több 5 millió dollárnál.