• kvp
    #31
    Mar az is eleg lett volna, ha egy nsa linux-ot hasznalnak, az elegge meg van erositve a felhasznalok ellen. Itt is csak azt tortent, hogy egy fertozott normal netes gepbol valaki bedugott egy pendrive-ot az egyik vezerlo gepbe, es a keylogger vegigfertozte a teljes domain-t (az osszes vezerlo gepet).

    Operacios rendszer tekinteteben mar az is jo lenne, ha csak engedelyezett programok futnanak raja, tehat kulso vagy modositott binaris el sem tudna indulni. Ilyen rendszer pl. az android is (ha be van kapcsolva a vedelem), de amikor a kerdeses rendszer keszult, ezek a szoftverek meg nem voltak sehol, sot igazabol a linux is eppen keszult, tehat nem volt mas alternativa. Azota nagyon sok ido telt el es ugy nez ki, hogy nem akartak frissiteni a rendszert. Most kenytelenek lesznek. Egy ilyen vezerlorendszer egyebkent rengeteg kereskedelmi komponenst tartalmaz, pl. a terkepek es az automata navigacios rendszer a kis civil gepekkel azonos hardvert es szoftvert hasznal, mivel ez az ami olcson elerheto es megbizhato.

    Tehat nem a windows volt a gond, hanem az, hogy a katonak barmit ossze-vissza dugdoshattak a gepek kozott es a belso gepeken nem volt letiltva az autostart. (eleg bena hiba...)