• Madve
    #13
    Te egy kicsit kevered az eseményeket.
    N8 symbian 3-mal valóban a csúcsot célozta meg, de kb a megjelenésével egy időben (kicsit hamarabb) CEO váltás volt a Nokiánál. Az új vezető neve Stephen Elop (exmicrosoftos agymosott vezető, mellékesen akkoriban még top 10 microsoft részvényes között volt) gyakorlatilag vele kezdődtek a problémák is.
    Eredetileg a Nokia már régóta gondolkodott egy linuxon a csúcskategóriás telefonjaira, az első amit kiadott a Maemo volt az N900-on, ennek az intellel közösen továbbfejlesztett utódja lett a Meego, ami egyébként tavaly év végén (N950)jött volna ki a piacra eredeti terv szerint(Csak Elop leállította a gyártást), és szépen lassan leváltotta volna a symbiant ha más nem akkor a felső szérián. Ez több éves fejlesztés volt, fasza is lett, de Elop beleköpött a levesbe. Gyakorlatilag az N8 megjelenésével egy időben kijelentette, hogy symbiannak annyi, kis is dobják amint lehet, csak nem nevezett meg lehetséges folytatást. A meego kész volt, rá kb 2 hónapra, de akkor már Elop húzta az időt, majd lepaktált a microsofttal a bukta wp7-re, és kidobta a meegot intelestül a nokiától (gondolom Ballmer nagy örömére). Viszont volt Intellel egy előzetes szerződés a Meego-val kapcsolatban, aminek értelmében 1 telefont ki kellett adni egy bizonyos darabszámban. Ez lett az N9, aminek már a bejelentését is próbálta lenyomni Elop azzal, hogy gyakorlatilag egy napon belül meglengette a sajtó előtt a zsebéből előkapott hasonló kinézetű, de wp7-et futtató prototípust. Ennek ellenére elég nagy lett az érdeklődés az N9-re, tehát Elop következő lépései az volt, hogy eleve kizárta az árúsítás lehetőségét a nagyobb piacokon (amerika, franciao., Németo. Egyesült királyság, stb), és maximalizálta a legyártható darabszámot.
    De mivel a Nokiának vannak egyéb részvényesei is, ezért nekik is van vmilyen szinten beleszólásuk a dologba (például ők vették elő tavaly év végén Elopot a microsoft részvényei miatt, és eladatták vele), éppen ezért lehetséges, hogy fejlesztenek oprendszert a nokiánál, és nem csak a wp-re koncentrálnak. Szerintem a fejlesztésbe nem szól bele Elop ennél, az inkább a kérdéses, hogy mit lép, ha már ott tart a rendszer, hogy készen álljon a piacra dobásra. Én személy szerint örülök, hogy foglalkoznak ilyennel, a maemo-n, és a meego-n is jól látszik hogy a nokia jobban ért a linux fejlesztéshez, és optimalizáláshoz, mint a google.