Crane#70
Induljunk ki abból, hogy az ABP válasz volt egy problémára. Konkrétan arra, hogy a internetpiaci szereplők etikátlanul, gátlástalanul, és idegesítően kezetek el hirdetni (mondjuk én többségét nem is nevezném hirdetésnek, inkább büntetés).
Amikor két oldalt villódzik a reklám, meg elindul a hangos videólejátszás, meg felugrálnak a flash rétegek... ez kinek hiányzik? Nem lehet egy cikket úgy végig olvasni, hogy ne lenne szétdarabolva reklámokkal. Görgetni kell az oldalt feleslegesen. Ettől sokkal kisebb hibák is felbosszantják a felhasználót, és azonnal odébb áll.
Röhejes az is, amikor napokon át tartó megbeszéléseket tartanak, és terveket készítenek egy oldal létrehozásakor, hogy a céltartalmat a lehető legkevesebb kattintással lehessen elérni. Utána meg tele hányják az egészet olyan reklámokkal, amiket ki kell kapcsolni, le kell állítani, stb. Szerencsétlen user nem érkezik felesleges kattintgatni.
Vannak a reklámozásnak diszkrét ugyanakkor hatásos módjai. Azt kellett volna követni. Nem az ABP cseszte szét a piacot - nem rá kell fújni -, csupán "felszabadította" a netezőket a reklám elnyomás alól. A reklám"szakemberek" cseszték el, szóval egyék meg amit főztek.
Ezen túlmenően pedig van más lehetősége is egy oldalnak arra, hogy fenntartsa magát. Persze azok már nem olyan kényelmesek... azokért dolgozni is kell.
Plusz: Az ABP szűrője testre szabható. Szóval ha mondjuk én szeretném az SG támogatni azzal, hogy a reklámjait megjelentetem a képernyőmön, akkor semmi akadálya sincs.