kvp#25
"Én a saját verziójú rendszerkomponens alatt inkább pl egy gyártó által "tweakelt" DalvikVM-et értek, vagy hasonló mély, rendszer egészére kiható változtatást."
Az is cserelheto, mivel minden program a sajat linux-os process-eben fut, tehat lehetoseg van ket eltero vm futtasara is, persze ehhez mar engedelyezett root user-u telefon kell, ami ugyancsak megoldhato, mivel lehet ilyet is kapni.
Ami nem cserelheto egyszeruen az a framework komponensek. Ilyen pl. a screen lock, mivel ez bele van forgatva az alap rendszerfolyamatba. Viszont ebbol minden gyarto keszit sajatot, sot nemelyik open source diszribucio meg azt is lehetove teszi, hogy ehhez is plugin-eket keszitsunk. Az alap valtozatot atirni egyebkent nem nagy munka, nemreg csinaltam meg en is par dolgot egy ceges project kereteben es nagyon kenyelmesen lehet atirni a rendszert, meg a java kod is c-s stilusban van megirva.
Android alatt egyebkent a legtobb c-ben irt komponens sima user szintu process-ben fut, mint desktop linux-okon az x11. Innentol barmi cserelheto, akar grafikus felulet nelkuli command line only valtozat is keszitheto. (pl. embedded android-nak, kenyerpiritohoz, ipari automatizalashoz vagy egy katonai rendszerhez)
"Most őszintén ezek miféle igények egy mobiltelefonnál?"
Ezek peldak, az egyik a flash hasznalatra, a masik a file-ok telefonon beluli megosztasara, a harmadik a file-ok kulso keszulekekkel es halozaton torteno megosztasara, stb. Egyszeruen szamomra nem elfogadhato hogy egy rendszer keszitoje barmilyen modon korlatozni probalja a felhasznalast, foleg ha az nem hardveres, hanem uzleti okokbol tortenik. Egyebkent a sajat telefonomom mind a hatterkep, mind a csengohang a netrol szarmazik es pc, meg media szinkronizalas nelkul szereztem be oket, mint ahogy eleg sok olyan mp3 van a telefonon, ami youtube videokbol lett lementve, mivel nem hasznalok filecserelo szoftvereket es nem vagyok hajlando ftp oldalakert vagy itunes-ert fizetni.
Az indavideot meg az nezi aki olvassa az indexet es a cikkekhez mellekelt videokat meg akarja nezni. Nagyon sok jo riport van fent ilyen formatumban es egy gyarto kedveert sem vagyok hajlando azt mondani, hogy amit nem visz a telefon az a tartalom nincs is.
"-Nincs flash, bár ahogy az androidosat megnézem inkább ne is legyen."
Pont ma jott meg a telefonomra a flash 11 frissites es a 3d tamogatas miatt tenyleg gyorsabb lett. Nekem boven eleg ha minden weboldal mukodik, nem igazan erdekel, hogy flash vagy html5.
"Na látod, én a céleszközt akarom kiváltani telefonnal."
Igen, nallam is ez a helyzet, en igazabol laptop helyett hasznalom, mert egy laptop nagy (12 inch) es nehez (1 kilo), mig a telefon elfer az ingzsebben is, tehat ha nem munkara kell, akkor utkozben boven eleg. Forumokhoz (pl. sg) boven jo a telefon is, csak nem a mobil hanem a desktop valtozatot kell nezni. (android-on ugyanis ez is mukodik) Egy weboldal miatt nem vagyok hajlando app-ot felrakni, mukodjon minden alapbol a bongeszoben ahogy desktop-on, legyen az egy webkamera vagy a nasa internetes adasa, esetleg az a tobb tonna touchscreen-es flash-es jatek ami elerheto, nem beszelve a szoftver emulatorbol elerheto regi jateokrol. (van dosbox es egy dune2-nek vagy warcraft-nak boven eleg a telefon hardvere)
Persze ha csak telefonalni kell, akkor jo a monokrom kijelzos nokia is... :-) Ehhez kepest egy 8 eves rokon kislany nemreg bemutta, hogyan lehet kivagni telefonon egy internetrol letoltott kepbol egy darabot es atkuldeni masnak a telefonjara hatterkepnek. Az sg-s hozzaszolok jo resze el sem tudja kepzelni, hogy a 'digitalis bennszulott'-ek mihez ertenek es milyen regen 'geek' kategoriaba tartozo dolgokat csinalnak maguktol ertetodoen es mi meg el vagyunk maradva pl. koreatol...