• BlackRose
    Ez igaz, de az ötlet az, hogy a jövőben a nagyobb produktivitás által könnyebb lesz visszafizetni az adóságot, mint most a jelenben nélkülözni. A baj akkor van, amikor a produktivitás nem növekszik úgy ahogy gondolták, a GDP elég beteg dolog, de ha már azt akarod használni akkor ha a GDP nem növekszik legalább annyival amennyivel az adóság akkor kezdődnek a bajok.

Pl. képzeld el mi lenne ha a jövő mondjuk 15-20 évben egy olyan hasonló produktivitás növekedés következne be mint az ipari forradalom idején, ha ez megtörténne akkor röhögve kifizetnénk az adóságot, de ez nagy kockázat mert mi lesz ha nem történik meg.

Pl. képzeld el a következőt:

Józsi bácsi, aki földműves volt mondjuk 100 évvel ezelőtt és hitelből vett 10 lovat (mondjuk, hogy az nagy adóság volt neki), és szenved is, mert nagy a törlesztési részlet minden hónapban... Na, most képzeld el, hogy néhány év leforgása alatt, megérkezik a traktor és még néhány technológia, ami Józsi bácsi produktivitását növeli mondjuk 100%-al, és még az élelmiszerárak is megugranak mert a kereslet még jobban növekszik, Józsi bácsi eladja a 10 lovat és vesz egy traktort, és 3 év alatt röhögve teljesen törleszt. Na most ez lehetséges most is, ha a technológiai fejlődés meghozza azt amit várunk akkor a nyugaton is lehetséges a 10% gazdasági növekedés minden évben, csak nem a tradicionális ágazatokban hanem pl. nanotechnológia, biotechnológia, úgynevezett knowledge economy... Igen tudom, sokan ebben nem hisznek, de ez előbb vagy utóbb jön itt nincs mese, a kérdés csak az, hogy ez a produktivitás növekedés mikor következik be, ha 5-10 év múlva, akkor minden rendben lesz, de ha 50 év múlva, akkor nagy bajok lesznek. Egyébként ne én magyarázzak, olvasd el Alvin Toffler könyveit, Thomas Kuhn, vagy esetleg Raymond Kurzweil (kicsit túlzásba viszi szerintem, de az alapötlet ott is megvan), de Peter Thiel (eBay alapitó miliárdos) is mond elég érdekes dolgokat egy lehetséges jövőről. Nem kell ezt mind elhinni, de nagyon sok dolog ebből meg fog valósulni csak kérdés, hogy mikor. Azért is néha időt kell nyerni még akkor is, ha csak illúzióval tartjuk fenn a világot, mert a jövő mindég hozhat valamit amivel könnyen megoldjuk a jelenleg megoldhatatlan problémát. Kockázat vállalás nélkül nincs se élet se fejlődés, csak vigyázni kell, hogy ne legyen a kockázat túl nagy.