• BlackRose
    #207
    A piac mondja, meg hogy mi a kisebb és mi a nagyobb értékű dolog ezen csak a hülye vitatkozik. Egyébként a fizetések a produktivitástól függnek, ha 50% ember dolgozna a mezőgazdaságban és ugyanazt termelné, meg mint az a 2% akkor lenne baj a jövedelmekkel (és ott ahol ez az eset azért is van baj a jövedelmekkel), ugyanez vonatkozik a másodlagos ágazatra is, NEM lehet kis produktivitással megkeresni a nagy pénzt, ha akarsz úgy élni, mint egy mérnök vagy egy szívsebész akkor olyan értéket kell produkálj a piacon a társadalomnak. Kicsit nevetséges produktivitás növelés nélkül béremelésről álmodozni, ha meg megvan a produktivitás növekedése, akkor a bérekkel sincs semmi különösebb gond. Egyébként is nem azért veszítik el az emberek a munkahelyet az elsődleges és másodlagos ágazatban, mert valaki ki akar velük szúrni, hanem azért mert valaki más produktívabb, mint ők (lehet ez technológia, robot, gép vagy kínai és vietnámi melós, mert a produktivitás nem csak akkor nagyobb, ha többet termelsz, hanem akkor is, ha kevesebb input ugyanazt az outputot eredményezi). Szóval, ha nem tudsz versenyezni az ázsiai munkaerővel, akkor, találj magadnak olyan ágazatot, amelyben az ázsiai nem tud versenyezni veled. Van ilyen bőven.

    A gazdaság meg csak azért omlik össze, mert valaki mindég belenyúl, mert azt hiszi, jobban tudja, mint a spontán társadalom és piac és ezzel elszúrja a spontán (természetes) munkamegosztást. Nem tudunk mi magunk egy ceruzát sem csinálni (még a legokosabb mérnökök sem), úgyhogy ne ábrándozz arról, hogy gazdaság (munkamegosztás és csere) nélkül létezik civilizáció, társadalom tehát akár ember is (a modern értelemben).

    Különben nem vagyok én okos és mindentudó, ha valamit mondok, akkor éppen az, hogy én sem és senki más sem tud semmit, de mi (mint társadalom) valahogy közösen elég sokat tudunk.