• BlackRose
    #205
    Valódi termelést az végez, akinek a termékét, szolgáltatását, ötletét valaki más megveszi önkéntesen a szabad piacon, mert ő valakinek kielégített valami szükségletét, teljesen mindegy, hogy az krumpli, vagy számítógép, vagy regény, vagy hitel, vagy találmány, vagy lábmasszázs... csak ezt egy Marxista baromsággal szennyezett fej nehezen vagy sehogy nem tudja felfogni.

    Mikor éhes vagy akkor a krumpli az, aminek előnyt adsz, de amikor már ettél akkor már valami más érdekel és ez a más nélkül nincs is semmi értelme az evésnek, mert mi a fenének élni, ha az egész világunk a krumpli. Persze léteznek alapvető szükségletek, ami nélkül a többi szükségtelen és nincs sok értelme, de ez csak akkor valódibb, ha primitív társadalomban élünk, és ha az emberek szenvednek az alapvető szükségletek kiegészítésével (ami nyugaton és itt bele értve Magyarországot is nem reális, Szomáliában esetleg igen).

    Egyébként a mezőgazdaság és pl. bányászat az elsődleges ágazat, az ipari termelés (feldolgozóipar) a másodlagos, de a szolgáltatások, tudomány, fejlesztés stb. (harmadlagos) ágazatok nélkül az elsődleges ágazat produktivitása vagy 10x rosszabb lenne, másodlagos majdnem, hogy nem is létezne… úgyhogy ez mind fontos és mind egy kompakt ötvözet. A tény, hogy mindhárom ágazat produktivitása növekszik pl. nagy tévedés azt hinni, hogy az USA ipari termelése gyengébb mint valaha, hiszen 2007-ben volt a maximum, a válság miatt visszaesett, de most már lassan beérte a 2007-es szintet. Az ami változott, hogy ma már csak 12% foglalkoztatott keresi jövedelmét ebben az ágazatban, ugyanígy a mezőgazdaság is rekord produktivitással dicsekedhet még akkor is ha a foglalkoztatottak kevesebb mint 2% keresi jövedelmét abban az ágazatban. Szóval az változott, hogy az emberek többsége már nem az elsődleges és másodlagos ágazatban dolgozik és nem ott keresi a jövedelmét, ami jó mert azt mondja, hogy fejlett az ország, és csak akkor van gond, ha azok az emberek amelyikek kiesnek az elsődleges és másodlagos ágazatból nem képesek maguknak munkát találni a harmadlagos ágazatban…

    És az tény, hogy a harmadlagos ágazatban nagy az emberhiány, csak éppen az a baj, hogy sokan nem rendelkeznek megfelelő képzettséggel, hogy ezekből a munkahelyekből elfoglaljanak egyet, na most ez nem gond ha valaki továbbképzi magát. Az a gond ha valaki erre nem hajlandó és a helyett, hogy alkalmazkodna a változó világhoz, mindenkire mutogat, hogy kiszúrtak vele, hogy akarja vissza azt amitől “megfosztották”… mintha a munkahelye alanyi jogon járna vagy a nagyapjától örökölte volna…

    Egyébként az ember csak egy transzformátor, nem állit elő semmit csak transzformálja az anyagot, energiát, tudást, stb. kisebb értékű állapotból nagyobb értékű állapotba (néha sajnos fordítva is, de az már nem gazdasági kategória), ezért nem csak az anyag és az energia fontos, hanem az, is, hogy hogyan tudjunk minél kevesebb anyagot és energiát minél értékesebb eszközé alakítani. Pl. 100 évvel ezelőtt az ember néhány gramm homokból, fémből és energiából kb. max egy sótartót tudott csinálni, ma pedig egy okostelefont amivel minden pillanatban mindenkinek elérhető, és amelyikkel minden pillanatban elérhető számára majdnem minden olyan információ, amire szüksége lehet. És persze ez mind nem sokat érne, és meg sem tudnánk csinálni, ha nem építettük, volna fel azt az infrastruktúrát, amely ezt (és számtalan más) eszközt használhatóvá és szükségessé is tett. Ideje az embereknek felfogni, hogy a nyugatnak nem kőművesekre és gyári munkásokra van szüksége (és nem is bürokrata irodai melósokra), hanem orvosokra, ápolókra, mikrobiológusokra, genetikusakra, szoftverfejlesztőkre, menedzserekre, statisztikusokra, mérnökökre, pilótákra, tanácsadókra, stb.