• Doktor Kotász
    #190
    "okos nagyon okos...
    csak megjegyezhette volna hogy a madzagon is kb ennyit :)))"

    Kábé nem. Egy elektromos impulzus terjedési sebessége egy vezetékben egyetlen dologtól függ: a vezetéket körbe vevő szigetelőben milyen sebességgel tud haladni az elektromágneses hullám. Légvezetéknél fénysebesség, mert ott a szigetelés a levegő, de az ugye mindenféle zavart vesz fel.

    Szigetelt vezetékben lelassul az elektromos jel terjedése. Ennek oka, hogy nem az elektronok szállítják az energiát, hanem a két vezeték között terjedő elektromágneses hullámok. Az elektronok áramlása csak kísérőjelenség.

    Ha belegondolsz, akkor egy antenna a vákuum hullámimpedanciájával rendelkező szétnyitott lezáratlan vezeték. Elindul az elektromos energia, majd a szétnyílt vezeték végeinél szétszóródik a térben. Nem az áram hagyja el, hanem az elektromágneses rezgés az antennát. Ha ez enm így lenne, akkor a váltakozó áramot a saját hullámhosszának felénél messzebre nem is lehetne elküldeni egy vezetékben. Mert a váltóáramnál az áram iránya változik, így amennyit előre szalad az elektron, annyit vissza is jön, így nem jutna el az áram a hullámhosz felénél messzebre. De mivel eljut, bizonyítja, hogy nem az áram szállítja az energiát. Az elektromágneses tér a szigetelőben, és ahogyan halad az elektromos tér, úgy gerjeszt áramot a vezetőben. Nagy frekvenciákon maga a szigetelő jobban melegszik, mint a vezeték, mert nagyobb az elektromágneses tér okozta energiaveszteség, mint a vezeték ellenállása miatti.

    Tudod hogyan erősítik a nagyfrkvenciás adók jelét? Nem tranzisztorral. Egy szögletes üreges csőbe belevezetik az elektromágneses hullámot, ami körül van egy tekercs, amibe egyenáramot vezetnek. Gyakorlatilag egy elektromágnes gyorsítja a rádiohullámokat, mielőtt az szétszóródik az antennából.

    Inkább egy fura vízvezetékrendszerre hasonlít az adótorony, mint elektronikára.
    Nem elektronika és nem tranzisztorok erősítik fel a jeleket.