• [NST]Cifu
    A SpaceX is azért vágott bele, mert tudták, hogy az űrsiklókat kivonják, és ha előbb kész lesznek mint a NASA hivatalos űrhajója nagyot kaszálhatnak. És igazuk lett.

Én egy kicsit másképpen látom. Ne feledjük, hogy Bigelow anno megcsinálta az America's Space Prize versenyt, amely 100 milliót ígért annak, aki 2010-ig űrhajót tud felküldeni a Genesis 2-höz. Bigelow jelenleg is azt tartja a legnagyobb hátráltató tényezőnek, hogy nincs olyan (amerikai) űrhajó, amely ki tudná szolgálni az űrállomását.

A SpaceX ha először csinál meg civil űrhajót, akkor kaszálhat, ha van rá igény. Márpedig a Szojuz/Mir majd Szojuz/ISS űrturizmus, illetve a SpaceHab megmutatta, hogy igenis van igény ilyesmire. A cikksorozat előző részében említettük ugye a SpaceHab-ot, függetlenül attól, hogy a NASA bérelte a rekeszek jó részét, mégiscsak egy civil cégről van szó. Az már a helyzet komikuma volt, hogy egy civil cég modulja, amit egy NASA űrhajó vitt fel, konkrétan versenyképesebb volt, mint a NASA saját megoldásai.

És nagyon kérdéses, hogy tényleg lesz-e Boeing űrhajó. Ígérgetés természetesen van, pénz kevesebb.

A Boeing megteheti, hogy azt mondja, nem csinálja meg a CST-100-ast. Ha nem teszi meg, mi lesz? Nem lép be először a civil űrversenybe. Na és? A cég profitja amúgy is meglesz, nem fog felkopni az álluk, és ha mégis látnak majd benne fantáziát, akkor nem fog problémát jelenteni, hogy hirtelen egy-két milliárdot befektessenek a cél érdekében.

A SpaceX más kategória. Nekik nincs másik lábuk, amire állhatnak. Ha a Falcon és a Dragon nem váltja be a hozzá fűzött reményeket és nem lesz rá érdeklődő (márpedig a Falconhoz már van, és a Dragon is ott van a legtöbb civil űrprojectben), akkor felkopik az álluk. A SpaceX nem tehet mást, minthogy előre menekül.

Egyenlőre a kereskedelmi indítások (pl: műholdak) nem sokkal olcsóbb a SpaceX-nél mint a többi vállalatnál. (A NASAnal olcsóbb, de az nem nehéz) Az más kérdés, hogy az ígérik valóban sokkal olcsóbb lesz. Ígérik. Majd meglátjuk.

Pardon, de az USA-n belül sincs alternatívájuk. Az Atlas / Titan és az Orbital rakétái sem versenyképesek vele.

likelt programba beolvastam, de ez komolytalan ötletelés, nem egy átgondolt valódi projekt.

Én sem véletlenül említettem rögtön két milliárdos árat (ők 500 millióval számoltak). :)