• kvp
    #33
    A secure boot csak opcionalis a mostani windows-okon is. Annyi valtozhat, hogy bizonyos funkciok nem lesznek elerhetoek a nem secure boot-os kornyezetben, pl. nincs 3d gyorsitas es hardveres video dekodolas vagy a max felbontas 800x600 lesz... A ps3 eseten is csak ennyit kapcsoltak ki az alairatlan os-ek betoltese elott. Amelyik alaplapba a jovoben nem raknak secure boot tamogatast, azokon meg valoszinuleg mar el sem fog indulni a windows (max. csokkentett modban), tehat valoszinuleg lesz secure boot mindenhol, de sok esetben kikapcsolhato modon. (az azsiai gyartoknal valoszinuleg jol lathato helyen elhelyezve az opciot a nyitokepernyon, a nyugati gyartoknal meg az enterprise hardverekben)

    "Egyébként meg, szerintem elég hamar ki fognak kerülni a kulcsok, főleg, ha nem csak MS OS-ét fogják tartalmazni az UEFI-k."

    Ezek digitalis alairasok, tehat a publikus kulcs csak ellenoriz. Az alairo kulcsot meg a microsoft-nal fogjak kiadni senkinek csak a kernel fejlesztok kozzul annak az egy embernek aki a vegleges disztribuciot kesziti. Ha pedig megvaltozik a binaris, akkor hiaba van meg az ellenorzo kulcs, a biztonsagos checksum nem egyezik... Ez kb annyira torheto mint barmelyik publikus/privat kulcsos titkositas.

    "namost ez egy bootcd. Tehát ezek szerint még bootolni is CSAK engedélyezet cuccal lehet?"

    Igen, errol szol a cikk. A biztonsagos boot csak biztonsagos, tehat alairt boot image-el lehetseges.

    "Drága vas: naná, hogy elsősorban az olcsó vasakban nem lesz benne. Miért? Mert fizetni kell a kulcsért ergo: az ocsóban nem lesz benne."

    Ezeken oem windows sem lesz, de jo esellyel egy ido utan mar be sem boot-ol rajta egy ujabb windows, tehat a gyartoknak nem palya linux only gepeket kiadni. (esetleg elotelepitett android-dal)

    "DE egy gyári almára is már azt telepítesz amit akarsz, ha akarsz windows-t teszel rá."

    Mivel az apple egyelore hagyja, ez a bootcamp lenyege. Persze barmelyik update-ben letilthato es onnantol vagy macos vagy semmi.

    A linux miatt azert annyira nem kell aggodni, csak ala kell iratni a bios gyartokkal egy bsd-s licenszu grub verziot es az mar utanna betolt barmit, meg az xp-t vagy a dos-t is...