• kvp
    #26
    "Majd szépen megjelennek azok a tört win8-ak amik nem fogják igényelni ezt az izét a biosban. Ez ilyen 1xü. Mint ahhogy jelneleg is vannak XP-k amiket nem kell katíválni, és még frissítik is magukat."

    A biztonsagos alaplap nem inditja el a tort os-t, csak ha tamogatott a vedelem kikapcsolasa. Ez oem windows-al szallitott gepeken nem valoszinu, igy meg ujratelepiteni is csak a gyari telepitovel lehet. Persze lehet torott (fozott) bios-t keresni a gephez, de ha a cpu-ban van vedelem, akkor ez nem opcio, mert az uj bios-t sem fogja beolvasni.

    "A HirenBoot legújjabb verzióján ott van kérem szépen a Win7 jelszó törő."

    Ez a program a jovoben szinte biztos nem kap digitalis alairast, onnantol meg el sem lehet inditani egy vedett gepen.

    A megoldas olyan markas gep vasarlasa, amiben kikapcsolhato a vedelem. Ilyen gepeket gyart (jelenleg meg) pl. a hp is, mivel nekik jelentos linux-os ugyfelkoruk van. Az azsiai cuccok jo reszeben valoszinuleg be sem lehet kapcsolni a secure boot-ot, ezek legfeljebb majd nem futtatjak a win8-at, ott van helyette az android es pl. a kinai red flag linux is.

    "Véleményem szerint a 8-as is hasonlóan komoly védelemmel lesz felszerelve."

    A mac-ek, a ps3-as es az xbox360-as vedelmerol beszelunk, ez egy ipari szabvany es nem a microsoft-on mulik, hogy jo-e vagy sem, mert x86-on az intel kesziti az efi bios-t es annak a feladata a vedelem. (ez nem az os biztonsagat noveli, hanem a licensz kulcsok ellenorzeseert felel, amit kiegeszitve egy biztonsagos os-el lehet trusted platform-rol beszelni, tehat a rendszer igy grantalja, hogy a felhasznalo ki van zarva a rendszerbol)

    "Lehet, de ha en ugy dontok, hogy forditok magamnak friss es ropogos Grubot akkor azzal mi lesz?"

    Chainloader, tehat a biztonsagos, alairt betolto program betolti a nem alairt betolto komponenst, ami betolti a meg annyira sem alairt os-t. A lenyeg, hogy az alaplap gyartoja vagy hagyja kikapcsolni az alairas ellenorzest vagy adjon egy szabad felhasznalasu, de alairt indito programot. A htc/sonyericsson/zte telefonokon a kikapcsolas lehetseges, az apple gepeken van alairt chainloader (bootcamp), mig a sony ps3-asokon csak volt, de a sony kesobb torolte az alairasat. Az xbox360-asokon pedig soha nem is volt, nem is varhato, ott csak egy belsos mernok altal berakott exploit-tal sikerult a tores.

    Az emberek tobbeseget persze ez nem fogja erinteni, mivel a legtobb ember ugy vesz gepet/telefont, hogy a gyari szoftvert futtatja rajta amig az el nem avul, majd vesz egy ujat. Igy aki linux-os gepet akar, az vesz linuxosat, akinek win8 kell, az vesz win8-asat, akinek xp kell az nyomatja emulatorbol, mert driver biztos nem lesz hozza, aki meg fejleszteni akar (barkacsolni), az vesz egy unlock-olt fejlesztoi gepet. (a google is arul dev phone-okat, de xbox360-hoz is van devkit) Azokon altalaban azt futtat az ember amit akar, viszont a fizetos szoftvereket nem lehet rajuk felrakni, mert nincs rajtuk appstore/arcade/market licensz kulcs.