• NEXUS6
    #12
    Ez egy érdekes probléma.
    A tudósoknak elvileg nincs ugye felelősségük. Egy mérnöknek meg van.
    Tudósoknál a felelősség kérdése talán az atombomba megalkotásakor merült fel. Azonban a politikai helyzet olyan volt, hogy soha senkinek nem kellett azért még erkölcsi felelősséget sem vállalnia, mert olyan eszközöket alkottak, amivel az egész emberiséget el lehet pusztítani.

    Másrészt ismerve az emberek mentalitását, és a tudósok elvileg ismerik is, tudhatták, hogy ezeket a fegyvereket be is fogják vetni. Igazi atomháború is lesz valamikor, ez szerintem elég biztos. Ha már Hirosima és Nagaszaki képe már nem él olyan mélyen az emlékezetben, és az aktuális veszély gyakorlatilag magába hordozza a megsemmisülés lehetőségét, akkor be fogják vetni. Idő kérdése, hogy mikor lesz ilyen szitu.

    Ez igazából hasonló helyzet. Minden egyes embernek egyre több a lehetősége és a felelőssége is. Egy pár zakkant hülegyerek a múltkor cégeket alázott halálra milliárdos veszteségeket okozva nekik. A Sony nagy fiaskójára gondolok.

    A hagyományos modell szerint az embereknek joguk van hülyének lenni, sőt a hatalom mindent meg is tesz, hogy azok legyenek. Azonban ha a hülye felelőtlen tömegekkel, néhány okos felelőtlen, vagy rossz szándékú áll szemben az a világ nagyjából biztosan halálra van ítélve.

    Szerintem az emberiség előtt csak az a járható út van, ha még tovább bővítik az egyének lehetőségeit és emellett azt hogy felelősséget is tudjanak, sőt kelljen vállalniuk. Ennek pedig, a döntéseknek mindíg van kockázata, nem engedhetjük meg, hogy ettől bizonyos embereket, akár tudósokat, akár vezetőket, akár az átlagembert felmentjük.