megjegyzés#35
Az ötlet érdekes és ugye azt is írják, h az az antibiotikumfajtával a hatás kikapcsolható.
(Persze, ha ezt nagy területen teríted, akkor vajon a többi élőlényre milyen hatással lesz, már más kérdés.)
Most még kis populációkon tesztelnek, és - bár lehet - de emlékeim szerint vérszívókra egyetlen egyéb faj sem specializálódott, így talán nem lesz tápláléklánc zavar. Esetleg abból lehet probléma, hogy annyira ráállnak egy másik fajra, hogy az már bezavar itt-ott.
Ugyanakkor az ökoszisztémák elég összetettek ahhoz, hogy ne legyünk biztosak ebben és éppen ezért zavar, hogy ennyire magabiztosan nyilatkoznak a kutatók ebben a kérdésben.
A másik zavaró tényező - és ezért én inkább a sterilizálásra zavarok, még ha kiforratlan is a rendszer - h a géntechnológia új, lehet szó mutációról és egyébként mi van akkor, ha rezisztenssé válnak a kikapcsoló gombra.
Azért szerintem elég sok feketelyuk van itt ahhoz, hogy 2 kerek évvel a környezeti tesztelés után kijelentsük, hogy a rendszer tökéletes, indulhat a tömeggyártás...
(még akkor is, ha rovarok lévén több generációt is teszteltek 2 év alatt, a hosszútávú nem laboratóriumi körülmények azért adhatnak okot aggodalomra)
De végső soron, így is az emberekben látom a legnagyobb problémát. Amíg csak a fertőzést hordozó vagy túlszaporodott állományokról lenne szó, addig mondjuk, h oké... de tegye fel a kezét, aki szerint meg tudnak itt állni?
És persze adódik a kérdés, hogy ezt a technológiát, mi/ki fogja szabályozni, használni...egyebek. Vállalt? Kormány? Valaki, aki mondjuk ért is hozzá?
Ui.:az előttem elhangzottak alapján nem értem, hogy hogy lehet, h JMáténak 2 figyelmeztetése van, holott jackoneill-nek egy sem.