• asgh
  #4
  Én a W7P mögött az üzleti modellt nem látom. Mit tud adni a W7P, amit az android vagy iOS nem?
  Oké, központi fejlesztés, zárt rendszer, ezért nincs kismillió verzió belőle, a gyártó pedig nem barmolhat bele a saját kénye-kedve szerint. Ilyen rendszernek viszont ott az iOS. Aki tehát olcsó és nyílt rendszert akar, annak van Android, akinek meg a stabil, minőségileg ellenőrzött zárt rendszer kell, annak van iOS. A W7P ebben a mezőnyben mi akar lenni?
  Ha egy mobilcég zárt platformot fejleszt, annak az az oka, hogy a hardver teljesítményével és az exclusive OS-el együtt meg tudja előzni a konkurenciát, mert hol a szoftverrel, hol a hardverrel tudja fokozni a rendszer összteljesítményét.
  Ha viszont az OS nem az ő kezében van, akkor átminősül sima hardvergyártónak, a rendszer összteljesítményéből adódó felhasználói élmény (ami a legfontosabb ebben a szegmensben) pedig kikerül az ellenőrzése alól. Ha a kínai dzsunkagyártó 20Mhz-el jobb hardvert ad ki, akkor máris van jobb gép a piacon, ha pedig az MS-nél elbarmolnak valamit, akkor nem az MS, hanem az ő telefonja fagy. Ha tehát nincs a kezében az OS, akkor már jobb nyílt rendszert használni, mert az Adroidba legalább bele tud matatni.
  Ráadásul a W7P-vel nem az a helyzet, mint anno az XBOX-al, ami sikeresen kezdett és onnan lett piacvezető, hanem a gyenge kezdés után jött a pangás és most erről az alapról akarnak világot hódítani. Kb. olyan, mintha előjönnének a Zune 2.0-val, hogy na majd most piacvezetők leszünk zeneletöltésben.