• kvp
    #92
    Az a lokalis halozati broadcast cim. Ezt hasznalja ket windows, hogy lassak egymast ha kozos halozaton vannak, de nincsennek kozos domain-ben. Az elso router-en nem megy at, nemhogy a vilag masik felere. (a 127.0.0.1 meg a sajat gep azonositoja, ip cimtol fuggetlenul)

    Egyebkent beepitett trojai nincs a windows-ban, erre az eu kulon odafigyelt. (nemelyik verzioban meg beepitett bongeszo es medialejatszo sem nagyon van) Nem veletlen, hogy tobb lopott windows van mint legalis macos, mivel a windows-t nem vedi semmi. Ezzel szemben a macos-ben van jolmukodo drm, jol mukodo halozati backup (az apple szervereire ment) es mindent megtesznek erte, hogy csak az o hardvereiken fusson a rendszer. (persze nem sok sikerrel, de akkor is) De ha valaki nagyon parzik, akkor forgasson sajat linux-ot, ugyanis meg a debian-ban es az ubuntu-ban is van (bar kikapcsolhato) csomaghasznalat statisztika jelento modul. Ez utobbi azt kuldi be, hogy ki milyen programot mennyire hasznal. Ilyen a windows-ban is van es ha bekapcsoljuk a weben keresztul kuldi be a hiba statisztikat egy microsoft.com-os cimre (az ip valtozo). Erdekes, hogy ujabban az eu-ban eladott legalis windows-okon alapbol kikapcsoltak mindent.

    De ha valaki nem hiszi, nezze meg a forgalmat egy halozati elemzo hardverrel. Rajon, hogy a kinai router-e es a macos-e tobbet beszel haza, mint az uj es legalis windows-a. (a kalozpeldanyok valamiert tobbnyire alapbol virusosak, de az nem a gyarto hibaja, ujabban a feltort/kez alol vett smartphone-okon is adatlopo szoftver van) Egyebkent a legalis ios/android rendszereken is van adatgyujto szolgaltatas, annyi kulonbseggel, hogy az android mindig szol amikor egy modult bekapcsolunk (pl. gps), hogy egyreszt adatforgalommal jarhat, masreszt a helyzeti adatokat gyujtik. Az iphone meg csak szepen csodben lement mindent. De meg a legtobb jatek is elkeri a helyzeti adatokat es a weben at bekuldi a jatek keszitojenek, hogy tudjak hol jatszanak eppen a jatekukkal. Ehhez kepest az uj windows-ok (az eu-s hatarozatok miatt) kezdenek eleg artatlannak tunni, es lassan mar a rendszernaplot sem merik irni csak 3 rakerdezes utan.