• Magiszter
    #111
    "32 bites Win7-et adtak ehhez a laptophoz"

    Letöltesz egy 64 bitest ahonnan tudsz (torrent, MSDN), felteszed és a laptop alján található kóddal aktiválod. Kész is, van egy 64 bites Win7-ed.
    (mellékinfó: OEM Windows-nál az aktiváló kulcs jó 32 és 64 bites változathoz, magyar illetve idegen nyelvű változathoz. Csak annyi megkötés van hogy ha Home Premium van a géphez akkor azt kell feltenned, ha Professional akkor azt. A nyelv és a bit nem számít.)


    Pakula #109:

    Win7 ready gépet kb 40 ezerből össze lehet tenni. Tény hogy a minimálbéres magyar nem fog a 60 ezréből 40-et képre költeni, de aki kicsit is többet keres, az pár hónap alatt megteszi. És nem csak a Win7 miatt hanem mert lassan egy flash oldal sem fog elfutni a 100 éves gépén. Az egyre terjedő HD tartalmakról és esetleg 1-2 megjelenő játékról nem is beszélve.
    Lássuk csak mennyibe is kerül nekünk mindez:
    2ghz 2 mag: 10 ezer
    2 gb ram: 4 ezer
    alaplap: 12 ezer
    VGA: 10 ezer
    Szumma: 36 ezerért vettünk gépet. Feltételezve hogy van monitorunk, házunk, perifériáink, vinyónk. De vegyünk még egy
    ATX-es házat táppal: 10 ezer
    Akkor is kijövünk 46 ezerből és van egy Win7-et röhögve elvivő gépünk.
    Milyen százezrekről hadoválsz?

    Vista egy rakás szar ezt elismerem. Bár állítólag az SP2 óta tűrhető, de annó én tester voltam Vistánál és nem győztem küldeni a Bug Report-okat.
    Viszont a Win7 megjelenése pillanatától jó, használható és teli van innovatív újításokkal.

    A Win7-et csak a tudatlan, előítéletes, fanatikus, esetleg degenerált emberek szarozzák úgy hogy csak látták egy ismerősük gépén 10 méterről, kikapcsolva, sötétben. Aki egyszer is vette a fáradságot hogy feltegye egy normális (lásd fent) gépre és elkezdte elvégezni azokat a feladatokat vele amiket XP-n is csinált rájön mennyivel jobb. Én ami miatt jobban szeretem a Win7-et mint az XP-t:

    - Ablak műveletek: Oldalra kihúzom, akkor fél képernyőre teszi. Nem kell méretezgetni ha két ablakot akarok egymás mellé berakni. Ha feltolom a tetejére, akkor teljes képrenyőre rakja. Ha 20 alkalmazás van megnyitva akkor csak megfogom azt amelyiket akarom megrázom és a többit leteszi. Ha meggondolom magam akkor csak még egyszer megrázom és visszajön minden. A jobb alsó sarokba ha leviszem az egeret látom a asztalt és a minialkalmazásaimat. Ezeket a funkciókat napi rendszerességgel használom

    - Minialkalmazások: 100 féle minialkalmazás közül választhatok. Jelenleg processzor használat, memória használat, net használat és Up Time mérő van kint, időjárás előre jelző és egy szép naptár. Ezek nekem kellenek, nem csak díszek.

    - Hálózat: A hálózatba kötés is két kattintás. Ha egy otthoni hálózatot akarsz létrehozni Win7-ből csak rákötöd a gépeket, beállítod az egyiknek a jelszót és többinél már csak azt kell beírni. Megosztás is 2 klikk (jobb gomb - Megosztás ezzel - Otthoni hálózat (olvasás)) És máris látják a többiek mit raktál a közösbe. Nyomtatókat is azonnal látja, telepíti. Nem kell hozzá semmi, mert a drivert is a már telepített gépről szerzi.

    - Tálca gombok: Az hogy nem 30 centi hosszú, feliratos gombok tarkítják a tálcát megint csak szép és jó. Kirakok egy alkalmazást, elindítom és nem mellette hanem rajta látom hogy fut. Azt is mennyi ablakban fut. Ha több ablak van megnyitva csak ráviszem az egeret és látom melyikben mi van, szép előnézeti képek formájában. Ugyanitt be is tudom zárni azokat amik nem kellenek. Ha pedig rajta hagyom az egeret valamelyiken akkor kiemeli az asztalon azt az ablakot. Jobb gombbal kattintva az előzményeket is látom az adott programhoz kötve, így pl rögtön a legutóbb használt táblázatot tudom megnyitni, nem kell kikeresnem sehol, ezzel időt spórolva.

    - Stabilitás: Ha egy program összeomlik nem viszi magával a rendszert. Egyszerűen kifakul az ablak és kis előugróban jelzi hogy gáz van, bezárom vagy várok a csodára. Ha bezárom akkor kész, nyitom újra. De mellette tudok dolgozni. XP-nél ha az egyik ablak elszállt akkor általában vitte az asztalt, a tálcát magával és csak processzekből tudtam kilőni.

    - Memória használat: Sokan szídják hogy milyen sok memóriát eszik. Ez ezért van mert memóriában sok olyan dolgot tárol el ami miatt is gyorsabb lesz a rendszer és az alkalmazások megnyitása. Amolyan Pre-Launch módon veszi el a memót. De ha foglal 1 gigát, de neked olyan programod van aminek kell még memória akkor átadja neki. Tehát nem fixen zabál X mennyiséget, hanem ha kell valami alkalmazásnak akkor átadja neki. Példa: Asztali gépben most 2 giga van csak, abból 1 gigát simán befoglal alapjáraton. De ha elindítok egy játékot akkor a windows már csak 200 megát használ max a játék meg kapja az 1800 megát. Viszont ha nem a játékot indítom hanem kisebb mem igényű programokat akkor azok gyorsabban indulnak mert jó esetben van ilyen Pre-Launch-uk a memóriában tárolva.

    -Hardvare támogatás: Feltelepítem a gépre kb 20 perc alatt és van egy használható Windows-om. Mivel a hadverek 90%-át felismerte, nem kell a driverekkel szaroznom. Max ha van valami egzotikus/régi cucc benne, annak letöltöd és telepíted. Ráadásul nem csak fel van ismerve és működik, hanem jól működik. Egy gyári VGA driverrel játszani is tudsz ha mondjuk nincs neted/cd-k de Windows-t telepítettél.

    - Dia háttérkép: Tudom hülyeség, de én szeretem ha a hátterem nem mindig ugyanazt mutatja. Win7-nél elég csak beraknom 20 képet, beállítom hogy naponta váltsa véletlen sorrendben és minden nap más hátteret kapok. Nekem ez is bejön.

    Most így álmos fejjel hirtelen ennyi jutott eszembe ami miatt jobban szeretek Win7-et használni mint XP-t. Jah az kimaradt hogy ezek a funkciók alapból benne vannak, nem kell szarakodni a telepítésükkel, konfigurálásukkal. Ráadásul nem buhera Win7 tartalmazza őket, hanem gyári.

    Pakula, most tőled is várok egy ilyen leírást hogy miért jobb az XP mint a Win7, mert ha értelmes ember vagy, akkor nem csak annyit írsz hogy "csak me".