• lapaleves
    #75
    sajnos a magam példájából tudom, hogy mennyire messze van a mi "szakemberségünk" a kívánatostól / hatékonytól. tudom, hogy urbánlegend, de kb olyanok vagyunk, mint az amcsi űrtoll.

    mondok legutóbbról egyszerű példát: sokat filóztam azon, hogy öntözéshez hogyan oldjam meg az esővíz felhasználását. kitaláltam mindenféle nagy tartályokat a földön meg kisfesz szivattyút amivel egy másik, magasabban lévő tartályba lassan fel lehet nyomni a vizet (onnan elég a nyomás). végiggondoltam mikor minek kell ki- meg bekapcsolnia, milyen vezérlés, csövek, keresztmetszetek stb.

    nagysokára aztán rájöttem, hogy ha nem engedem leesni a vizet az ereszcsatornán, akkor csak bele kell vezetni a magasan lévő tartályba.

    remélem érthető, a technológiás módszer elpazarolja a teljes helyzeti energiát, majd ugyanennyi (<100% hatásfok miatt több) energiával visszatuszkolja ugyanolyan magasra a vizet. ez utóbbi lett volna az elsőre hűdezöld "napenergiával esővízfelhasználás", csak az alternatívát tekintve mégis bullshit.