• Irasidus
    Félreértesz, nem az kérdeztem, hogy mennyit fejlődött az automatizáció és műszerezettség 30-40 év alatt az űrszondákon. Én a mai automatizációra kérdeztem rá, hogy ne elméleti legyen a vita. De akkor leírom mire gondolok (ha valamit kihagytam szólj):

A marsroverek irányítása, valahogy így néz ki: A kutatók látnak egy érdekes követ, amit szeretnének megvizsgálni. A mérnökök erre csóválják a fejüket, hogy bocs az nem lehet, nem erre lett tervezve; felborul, elsüllyed a 10-20 cm homokban (!) stb. Természetesen mindezt olyan terepen ahol az ember akadálytalanul sétálgat, nem araszolva halad, és főleg nem araszolva kutat. Elküldik a rádiójelet, és röpke 40 perc múlva már irányba is állt! Szóval egy komoly korlátokkal küzdő - távirányítású kisautó - hol alternatívája egy kutatónak? Persze az automatizálás képes néhány nagyobb követ önállóan kikerülni, kb. 3-4 óra alatt... és még mindig csak a fizikai korlátnál tartunk! Mert a kérdés még is csak ez: tud önállóan kutatni? Gondolkodni tud? Túlságosan elméleti szinten kezeled a dolgot, és nem gondolod végig mire is képesek, ezért kértem, hogy gondold végig, írd le mit értsz automatizáció alatt.