"A Gagarinos példa rossz. Az első pilóta sem azért repült, hogy egyből utasokat szállítson. Ki kellet próbálni, hogy a szerkezet működik vagy sem..."
Jó példa, ugyan is én Gagarin szempontjából írtam, és egy kicsit mindenki Gagarin. (Gombabácsit kivéve persze.:D)
Burán dettó.
Ha így nézzük persze öncélú az emberes űrrepülés, végső soron pár szuperegóju emberke megröptetéséről szól, aki aztán el tudja mondani a világsajtónak, hogy ez a világ legjobb bulija. De végső soron akár az emberek nagy részét ki is lehetne rúgni a munkahelyéről, ha éppen a földi létünk célja nem mondjuk az emberi lét maga lenne. De az, és nem az hogy XY befektető mennyit tud az adott projektből realizálni, vagy mennyi az államadósság, vagy akármi.
"Az indítűások száma alatt az emberes indítást érted? ..."
Nem.
"A műholdak indítása nem nő folyamatosan a '70-es évek óta?"
Miért nőne, ha töredékére esett vissza az állami megrendelések száma?
Az, hogy most már néha valami indiai egyetem is összerak egy műholdalcsát és fellövik a vél kontinenst beterítő műsorszóró műholddal még mindíg csak 1-1. R-7 indítások
Érdemes elmélyedni a fenti linkben. A 60-as években ahogy írtam 67-ig folyamatosan növekedett az indítások száma. Majd 68-ban a töredékére esett. Utána volt egy csúcs 73-ban és 81-ben. De olyan trendszerűen már nem tért vissza a növekedés. A 90-es évektől van valami fejlődés igazából a kereskedelmi indítások miatt.