• szivar
    #166
    Már nem egy döglött kompakt fénycső végezte a kezeim alatt, némelyiket sikerült is megfércelni - azaz újra életet lehelni bele. Eddig mindegyik úgy volt összehegesztve, hogy (jó esetben) zavarszűrőtekercs(ek), egyenirányítóhíd, pufferkondi, némi fet v. tranzisztor, fél marék ellenállás, kondenzátor és dióda, egy vagy két trafó - a kialakítástól függően.

    A minőségibb darabokban 10 mikrós elektrolit kondival simítják az egyenirányított feszt, az 'utángyártott' kivitelben meg csak 3,3 mikrofaradost forrasztanak be. Vagy még kisebbet. Ettől is ráülhet a 100Hz a kibocsájtott fényre.

    Alapvetően az összes CFL ugyanazon elven működik. Egyenirányítás után nagyfrekvenciás árammal megpöcörgetik a csövet. A felfűtésről a normálisabb kivitelezésnél PTC gondoskodik, egy külön trafóval felvértezve, kínában meg előszeretettel használnak kondenzátort.


    A fojtótekercs (bármiféle elektronikával is legyen felvértezve) 50 Hertzre méretezve, a fizikai méreteinél fogva nem férne el a kompakt foglalatában. Ellenben több kilohertzen járatva már eléggé csökkenthető a mérete.