• Komolytalan
    #141
    "-- Ha nem spotlámpában gondolkodunk, hanem általános helyiségvilágításban, akkor más lesz a helyzet."
    LED elsősorban spotnak jó, mert az egyik nagy előnye az, hogy nem "veszik" el fény amiatt, hogy rossz felé világít. Ahol igény az, hogy a pókot is kivilágítsa a szoba sarkában, oda marad a CF. Ilyen szoba pl a nappali, de mondjuk egy hálószobába, konyhába, fürdőszobába jó a LED.

    "-- A 3W-os LED meglehetősen halványnak tűnik. Egy átlagos helyiségben (legyen mondjuk 5m*4m*2,8m , utóbbi a magasság) legalább 2 db 23W-os kompakt-fénycső lámpa kell. (ami állítólag megfelel 260W-nyi izzónak)
    Gyakran megnézem a boltokban (OBI, Pracliker, stb...) a LED-es lámpákat, de bizony a fényerejük és az áruk -- így egymáshoz kötve -- nem tetszik."
    2x23W CF az durván 2000-2500 lumen. 3W led az kb 280 lumen. Körsugárzóban tehát CFhez viszonyítva szerintem se alternatíva.

    "-- A LED-ek színe is kicsit problémás. Elvileg a folytonos spektrumú fehér fény kikeverhető 3 db nagyon keskeny monokromatikus spektrumvonalból is, de ha a tárgyakat nézegetem, igen furcsa színük tud lenni."
    A LED nem RGB-ből kever, hanem UV tartományban sugároz, és a LED "csúcsán" lévő sárga foszfor pöttyöt stimulálja. Ez fog fehéren "izzani". Ez a pötty határozza meg hogy a lámpa meleg fehér, hideg fehér, R, G, B - de az alap LED az általában UV.

    "-- A LED-es lámpákban lévő igen nagy fényerejű LED-ek (csak az általános LED-hez képest nagy a fényerő) gyártásához úgy tudom, GaAs (galliumarzenid) kell. Galliumból pedig nincs túl sok készlet a Földön."
    Hát ezt pont lesz.rom - majd megoldják:-)