• halgatyó
    #131
    A cikk nem épp a jóindulattal van teli. Az irányultsága is több mint szembeszökő. (gondolom, az eredeti cikk alapján, pontosan.)

    Mindjárt a cím: "hány politikus kell egy izzó lecseréléséhez"
    Miért pont politikus? Ha elgondolkodunk ezen a furcsa fogalmazáson, sokminden kiviláglik.

    Aztán: "Minden amerikainak istenadta joga van ahhoz, hogy annyi energiát fogyasszon, amennyi emberileg lehetséges"
    Ez így egy durva baromság!
    Az energiafogyasztás általában NEM öncélú!!!
    Ha beülök az autóba, akkor nem viccből közlekedek, hanem mert muszáj. Ha bekapcsolom a mosógépemet, akkor azt sem viccből csinálom, hanem mert koszosak, büdösek a ruháim! Vagy jobb lenne, ha a patakparton csapkodnám egy fával?
    (ha lenne olyan mosópor, amely hideg vízben is mos, azzal a mosáshoz szükséges energia nagyobbrésze megtakarítható lenne)
    Ha lezuhanyzok, akkor azt sem viccből teszem, hanem mert koszos vagyok, büdös, ragad mindenem, viszket a kosz.
    Ha olvasni akarok, akkor bekapcsolom a világítást. Bizony. Ha bemegyek egy helyiségbe, akkor szintén. Ha kimegyek onnan lekapcsolom a lámpát.

    Az amerikaiak ugyanezt teszik.

    Lehet nemszeretni őket, tény hogy a világban betöltött politikai szerepük enyhénszólva is nem jóirányú, de az ottani kisemberek éppúgy nem szertnek büdös ruhában járni mint mi, éppúgy nem szeretnem viszketni a kosztól.

    Igen, lehet hogy az éppen szükségesnél nagyobb fogyasztású autókkal járnak, emiatt lehet is bírálni őket, de ez az izzó dolog erősen túl van lihegve.

    A cikk utolsó bekezdése mindent elárul, és a megfogalmazása a tipikus ballibernyál mellébeszélés iskolapéldája lehetne! Hogyan kell becsomagolni valami utálatos politikai szándékot, hogy az emberek ne ordítsanak fel?

    Ne feledjük, hogy bármelyik amerikainak joga van ahhoz, hogy a házában/lakásában lévő összes izzót energiatakarékosra cserélje!
    Bármikor megteheti! Senki sem tiltja meg, és a boltban is biztosan vannak ilyenek bőséges választékban.


    A cikk utolsó bekezdését ennek tudatában átgondolva, az a következőt jelenti: KÉNYSZERÍTSÜK az embereket, hogy cseréljék ki a világítóeszközeiket!
    Vajon miért nem tudnak a zöldek által befolyásolt cikkírók és politikusok egyenesen, tisztán, becsületesen fogalmazni? Miért kell a mondanivalójukat furfangosan csomagolni? (sehol a világon, és ez egyébként tipikus ballibernyálas sajátosság) Ezen érdemes elgondolkodni, de most nem teszem, mert messzire kivezet a témából.

    Az világításra visszatérve: azt állítják, hogy ezek a mai modern energiatakarékos (és fénytakarékos!) lámpák már azonnal teljes fényerővel világítanak, és nem zavarja őket a ki-be kapcsolgatás....
    Tapasztalatom szerint (MA MÉG) ez hazugság! Márpedig a tapasztalat többet ér mint 100ezer oldal kenetteljes sötétzöld furfangosan megfogalmazott hazudozás

    Ráadásul nemcsak a fényforrásokat, hanem a világítótesteket is sok helyen le kell cserélni. Az én asztali lámpám, amióta ilyen energiatakarékos izé van benne, állandóan lehorgasztja a fejét, aztán pofárabukik az asztalra, mert olyan súlyuk van ezeknek, mint 5 wolframszálas izzónak! A mennyezeti lámpát meg át kellett barkácsolnom, mert nagyobbak is jóval.

    A költségvonzat is jelentős. Egy normális árú (amit még hajlandó vagyok megvenni) energiatakarékos fényforrás 1000 és 2000 forint között van, legyen középárban 1500. A házban van kb. 20 fényforrás, ez kapásból 30 ezer forint.
    Ha egyszer betörnek hozzám, lehet hogy az összes eltűnik