• Komolytalan
    #130
    "-fenycsovek: karos az egeszsegre, draga es ronda a fenye is"
    Egy ma kapható minőségi kompakt fénycsőre ez már nem igaz. Mondjuk szubjektív dolgot nehéz cáfolni, így azon a részén nem is rugóznék a hozzászólásodnak hogy mi a szép meg a ronda. Az biztos, hogy a hagyományos izzóhoz képest 1/10 energiából elketyegnek. Egy hagyományos izzó CF csere még minőségi, szuper minőségű CF-el is megtérül 1 év alatt, ha átlag napi 2 órát használod a lámpát.

    "-led-es vilagitas: csak kis egyenfeszultsegen es kis homersekleten megbizhato, pont ilyeneket nem gyartanak jelenleg (tehat egy 5V-os egyenaramu led nem fog kiegni evtizedeken at sem, egy 230V-al hasznalt, pulzalo egyeniranyitott valtoaramnak kitett viszont nem sokat bir), mindezek melett tuskes a ledek szinkepe, ami nem jo"
    Lehet kapni 12V-os LED lámpát is, van hozzá minőségi táp egység (egyébként 12V-os halogén izzó is létezik, pl MR16 foglalat). A 230V-os lámpákra is van általában 1 év gari, ami semmi más izzóra sincs. Egyébként ezekben a lámpákban is egyenirányítva és szűrve van az áram, szóval nemigen "tüskés". A 230V-os lámpák nagyon konzervatívan jósolt üzemideje 15ezer óra (gyártók 45ezer órát is rájuk írnak), a halogének 1500 órás üzemidejükkel szemben. A LED lámpa a halogénhez képest 1/10 fogyasztásból produkálja ugyanazt a fényerőt. Egy halogén lámpa egy normálisabb LED-re cserélve durván 2-3 év alatt visszahozza az árát, ha átlag napi 2 órát megy.

    Szerintem a lehetséges megtakarítás olyan mértékű, hogy egy izzó cseréjét biztosan megéri kockáztatni. Legrosszabb esetben buksz 2-4000Ft-ot, ha viszont bejön, és mindent erre cserélsz, akkor éves szinten 1-2 havi villanyszámlát megspórolsz.