• kvp
    #128
    Az izzok kiegesenek kiszamitasara jopar statisztikai modell van, de ezek jo resze elmeleti es inkabb az adott keplet demonstralasara szolgal, mint a valos szamitasokhoz. A legtobb izzo oregszik es tobbfele hibajelenseg szokott megjelenni:
    -a izzoszal ategese (az izzoszal folyamatosan parolog mukodes kozben es a gyartasi minosegtol fugg, hogy meddig birja, ha tudnanak egyenletes minoseget gyartani, akkor e miatt a hiba miatt kb. egyszerre egnenek ki az egok)
    -a gaztoltes szivargasa (gyakoribb hiba, tobbnyire ez elozi meg az izzoszal kiegeset, oka a szigeteles hianyossaga; a szivargas merteket a hasznalat es a kornyzeti hatasok, pl. a legnyomas is befolyasoljak)
    -mechanikai serules (pl. a hotagulas miatt fellepo tores vagy az uveg-fem ragasztas elengedese, altalaban ekkor torik ossze az ego burkolata)

    Egy izzo eltettartalmat tobb dolog is befolyasolja:
    -a halozati aram egyenletessege
    -a ki- es bekapcsolasok gyakoriasa es ismetlesi uteme
    -a kapcsolok altal keltett tularam, tulfeszultseg es egyeb zavarok
    -a kornyzeti homerseklet, legnyomas es a holeadas merteke
    -a mukodest megelozo es mukodes kozbeni mechanikai terheles (pl. vibracio)

    Elvileg keszitheto nagyon jo minosegu hagyomanyos izzo is, ami nagyon sokaig birja, de sajnos ilyet nagyon nehez manapsag talalni, tovabba az energiahatekonysaga nem lesz jobb attol, hogy sokaig birja. Elvileg ha egy ego elettartalmat novelni szeretnenk, akkor a normal uzemi feszultsegnel alacsonyabb szurt egyenarammal kell hajtani aminel meg uzemkepes. Ez a ledeknek is jo, mivel noveli az elettartalukat. Hagyomanyos egoknel altalaban arra erdemes odafigyelni, hogy a valtoaram es az egyenaram ugyanakkora teljesitmenyt adjon le, de ez eltero feszultseget jelent. Halogen egoknel a fentiek melett meg arra kell odafigyelni, hogy az ego homerseklete ne csokkenjen a halogen ciklus mukodesi homerseklete ala mert akkor hamar kiegnek, mig led-ek eseten a feszultseg es a nyitoiranyu aram ne essen a bekapcsolasi szint ala, mert akkor nem vilagitanak. Ha ezeket mind betartjuk, akkor nagy mertekben novelheto meg egy ego elettartalma. (jo minosegu led-es egok eseten ez kb. 10-20 ev kellene, hogy legyen a mai technologiaval)