• Magiszter
    #16
    Már meg ne haragudj, de a hozzászólásod alapján aki nem azt nézi/olvassa/vallja mint te az kulturálatlan?
    Nem olvasok Móriczt és társait, nem bújom Petőfi verseit, sem Babits műveit. Nem nézek francia művészfilmeket (próbáltam, anyhalál) és egyébként is teljesen más az érdeklődési köröm és az értékrendem. Ettől még ember vagyok és olvasok könyveket, nézek filmeket. Dunsztom sincs ki az a Kieslowki, sem Schiller, de nem is nagyon érdekel, mert ha nem hallottam még róluk, akkor biztosan olyan körben mozognak/tak ami távol áll tőlem. Én Hamiltont olvasok, Goldenlane-t, Asimov-ot ...stb. Ezek érdekelnek. Ettől én most sötét paraszt vagyok? Lehet. Érdekel engem? Nem.

    Könyvtárak: Egyetértek azokkal akik szerint elavult forma. Ha olvasok egy könyvet, akkor szeretem érezni hogy az a köteg papír az enyém és ha kedvem tartaná elhajtogathatnám repülőnek. Nem kell rá fogvacogva vigyázni, akkor veszem le a polcról mikor kedvem tartja, meg egyéb ként is: tök jól néz ki egy könyvszekrényben. A kardoskodásod a könyvtárak mellett kb olyan mint a zenei kiadók kardoskodása a CD-DVD eladások mellett. Már nem az a kort éljük. Igaz én is szívesebben lapozok egy 700 oldalas könyvet az ölemben, mint sem klikkelgessek egy PDF dokumentumon. De csak azért mert rohadt drága az e-book olvasó, amire már be is fizetnék. Meg szerintem a normál könyv tartósabb mint egy csomó egyes és nulla. Nah meg dekoratívabb is mint már mondtam.

    "De közben mindenki azt modja, hogy kell neki a kultúra. Persze, hogyne."

    A kultúra nem jelenti azt hogy a 80-100 évvel ezelőtt élt szerzők minden művét köpöm. A kultúra egy folyamatosan mozgásban lévő képlékeny dolog. A Harry Potter is a kultúra része, akár csak Stephen Hawking-tól az Idő Rövid Története és minden egyéb olyan könyv és mű ami manapság vagy a közelmúltban készült. A kultúra tág fogalom. Lehet hogy én most jobban vágom szerves és szervetlen kémiát mint az Ady összest, de ettől most én miért vagyok kevesebb? Lehet. De milyen mérték szerint? Míg te elszavalod nekem Petőfi verseit, addig én tudom hogyan lehet ciklohexánt előállítani és ha már van mire lehet használni. Ezért én most kevesebb vagyok mint te? Lehet... hjajj... Már eltértem a témától így be is fejezem.

    Lényeg: Kultúra kell, de ne te határozd meg hogy mi a kultúra és hogy hogyan jussak hozzá.