• Kornan
    #22
    Az erőforrások tényleg nem tűnnek a közeljövőben végesnek, csak az elérhetőek azok. És ha bizony nem rukkolnak elő valamilyen okossággal, akkor a jelenlegi fogyasztási szintet nem tudjuk tartani, mert nem tudjuk beszerezni hozzá az erőforrásokat, hiába van sok az űrbe vagy a Föld mélyén. Talán megoldják majd az okosok, még időben, talán nem, ezt még korai megmondani.

    Amúgy ezt azért hoztam fel, mert a technika fejlődése nyilvánvalóan aláásná a jelenlegi rendszer alapjait, ha a szükséges javak szinte ingyen , minden eddiginél magasabb mennyiségben a rendelkezésre állnának. Az embereknek nem kéne annyit fizetniük érte, így ugye megszűnne az egyik legfőbb motiváló erő, hogy az emberek dolgozzanak.
    A jelenlegi rendszert úgy lehetne megtartani, ha nőne az emberek fogyasztási igénye, tehát még mindig dolgoznának, hogy legyen repülő autójuk, kvantumszámítógépük..... , mert ezek nélkül nem tudnának élni. Vagy úgy ha valahogy mesterségesen blokkolnák a technika fejlődését vagy elszednék az emberek pénzét valamivel(pl magas adóval). A fogyasztási szint növelése szerintem veszélyes út az említett rendelkezésre álló erőforrások végessége miatt.

    Szerintem a 21.-edik században jó eséllyel történnek majd alapvető változások gazsasági rendszerünkben, társadalmunkban. Vagy így vagy úgy.