• NEXUS6
    #21
    "Mert a fogyasztási igény növelése az nyilvánvalóan zsákutca, mivel az erőforrások végesek."
    Nos igen, pontosan ez az a dolog, az az ideológia, amibe mindenkit belekergetnek és olyan standard módon átformálja rögtön a gondolkodást, hogy soha senki nem akar rajta túllépni.
    Igen az erőforrások végesek. Mármint elméletileg!
    És a bökkenő itt van. Te neked szajkózzák, hogy elfogy az olaj, még max 40 évre elég. De 40 éve is ezt mondták! 40 éve kevesebb ember engedhette meg, hogy kocsit tartson, és azok is kisebbek voltak. Hála a technikai fejlődésnek és a gazdaság viszonylag folyamatos bővülésének ma már sokkal többen és sokkal nagyobb kocsikat vehetnek, a korlátozás annyi, hogy kb ugyan annyit fogyasztanak, mint 40 éve. Amcsiban ugyan úgy 5 literes benzinfalókat használnak, ez sokkal inkább kultúra, mint technológia kérdése.
    Szóval marhára nem az látszik mintha bárki is, a kisembert kivéve úgy gondolná, hogy végesek az erőforrások. Mert pontosan ez a lényeg, elméletileg azok, azonban aktuálisan meg minimális gyakorlati korlát van.

    És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy az űrben gyakorlatilag zéro korlát van akármire. Kivéve persze az életre alkalmas környezetet.
    Van olyan űrtechnológiánk, amivel a földközeli aszteroidák akár letéríthetjük a pályáról és mondjuk belökhetjük a Szahara közepére. Egy fém aszteroida 99 százalék jó minőségű tiszta vasat tartalmaz és más értékes fémeket, akár annyit amennyit egész eddig használt föl az emberiség.
    És persze azok az anyagok, amelyeket fáradtságos munkával bányászunk, és tisztítunk ezzel is szennyezve a környezetet szintén valamikor aszteroidaként, meteorként esett le, merthogy a Föld magjából bizony a nehéz elemek, pl a vas nem fog feljönni.

    A félelem a véges erőforrásoktól, félelem a biztonság elvesztésétől, félelem az egzisztencia elvesztésétől, ezek azok a dolgok, amivel az embereket ráveszik arra, hogy beááljanak az elit mögé, akkor is, ha ezek a félelmek minimális realitással rendelkeznek.
    Véges erőforrások kérdése nagyjából kilőve, a nyugat birtokolja a világ legjelentősebb fegyveres erejét, itt a legjobb a közbiztonság (máshol sokkkkkkkkal rosszabb!) ennyit a biztonsági félelmekről. Az egzisztenciális válság szintén mesterséges, pl Európában élelmiszer túltermelés van. Mo. mezőgazdasági ország, az emberek nagy része viszont még sem tud beszerezni elegendő és jó minőségű élelmiszert.
    Hogy van ez?