• NEXUS6
    #14
    Az emberek szemléletén is változtatni kéne.
    A munkát majdnem mindenki úgy éli meg, mint az a tevékenység, ami az életbenmaradását biztosítja, és kötelező, és rabszolgaság és utálja. Ha az életbenmaradás és a munka között nem lenne ilyen közvetlen kapcsolat, talán úgy is felfoghatnánk, mint egy embertársaiért végzett szolgálatot. Persze legemelkedettebb szinten.
    És persze ez naivkodásnak tűnik. Az is lenne, ha nem lennének ilyen kultúrák, de vannak!
    Ezek az un. ajándékozó kultúrák, ahol az alapvető erőforrásokra nincs közvetlen befolyással az adott közösség tevékenysége. Ilyen akár a hacker társadalom, de bizonyos szinten a blogozás, fórumozás is ilyen, de vannak ilyen ősi közösségek is ott ahol a természet ellátja az emberek szükségleteiit, nem kell egymással harcolni értük, nem hiánygazdaság van.

    A szitu az, hogy valójában a gazdaság emberi interakciók összessége és ennyi. Az egyes ember számára nem azért jó a gazdaság részévé válni, mert biztosíthatja a megélhetést. Az emberi lét maga az, hogy interakciókban veszünk részt, ez a cél, az eszköz és a jutalom is egyben.
    Az hogy egy olyan társadalomra, ami már elérte azt, hogy az erőforrások fölött korlátlanul rendelkezik, azok hiánya miatt nem kéne embereknek meghalnia, vagy azok hiányára hivatkozva nem kéne háborúkat indítanunk, szóval egy ilyen társadalomra hierarchiát, egy a hiánygazdaságra kitalált szabályozási, elosztási rendszert (gyak pénzügyi rendszert) erőltetve természetszerűleg termelődnek a válságok. Ez a pénzügyi rendszer nem képes szabályozni az elosztást, ha a termelés meghalad egy szintet.

    Mégegyszer mondom, az emberek fogyasztani és termelni akarnak, és megvannak a termelőeszközeink is, hogy a gazdaság fejlődjön és még is heteken belül várhatólag iszonyú válságnak nézünk elébe. Alapvetően a pénzügyi rendszer impotenciája miatt.