• lapaleves
    #138
    hogy a saját példámmal éljek: 12.000 körül volt a villanyszámla (havi diktálós).

    most harmadik családtaggal meg egy mosogatógéppel megtoldva 8.000 körül van. namost a 4.000 havi különbség elenyésző részét adja a napelem maga, kb 1.000 forintot ősztől tavaszig (a várható éves termelés 12.000 huf).

    a különbség olyanokból lett, hogy a dc rendszer jobb hatásfoka, hatékony ledes világítás, asztali szerver és gépek cseréje notebookra, meg tévé hanyagolása / notebookon nézés. persze ez utóbbin fel lehet hördülni, hogy akkor mi visszamentünk a középkorba, de nyilván nincs így, az élvezeti érték gyakorlatilag nem változott.

    hogy előtte mennyire érdekelt 1-2.000 forint szerver fogyasztás? semennyire. a szigetüzemű rendszernél viszont brutális kóltsége van a folyamatos fogyasztóknak, ennek megfelelően felértékelődött a takarékos számítógép.

    ha megvalósul a napkollektor is, akkor ez a villanyszámla további 1.500-2.000 forinttal csökken, mert sem a mosógépnek, sem a mosogatógépnek nem kell melegítenie a vizet. ez azt jelentené, hogy egy harmadik családtag miatti növekedett igény mellett is fele lenne az eredetihez mért fogyasztás. a maradék jöhet atomból + fosszilisből, amíg a többi megújuló rendszer kiforrja magát.

    ezen felül napkollektorral nyilván a gázfogyasztás is csökken tavasszal-ősszel. ha meg ezen felül megvalósul a nagy álom a tömegkályhás elektromosság-termelésre, akkor azért az további jelentős pofon lenne a fosszilisnek. a teg-vel a kályha 80% hatásfokával menne az áramtermelés biomasszával (fa).

    mint látható a napelem tényleg csak egy kis darabja az egész képnek. nem úgy kell nekiindulni, hogy az aktuális fogyasztást számolom át napelem bekerülési költségre.

    akarni kell értelmesen és felelősen csinálni, ennyi a titka. a saját kifogásaimnak lassan már külön helységet kell lassan fenntartanom, de a rendszer mégis működik, mert túltettem magam rajtuk.